Harga minyak dunia susut 2.5% | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Harga minyak dunia susut 2.5%

NEW YORK 10 JAN: Harga minyak susut 2.5 peratus sebagai tanda peningkatan pengeluaran Amerika Syarikat (AS) dan kebimbangan peningkatan eksport Iraq mengenai pertambahan pengeluaran akan menjejaskan pasaran.

Agensi berita antarabangsa REUTERS melaporkan ini sekali gus melemahkan usaha Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) untuk mengurangkan bekalan.

Niaga hadapan minyak mentah AS diniagakan AS$52.66 setong, jatuh AS$1.33 pada 10.51 pagi ET (1551 GMT).


Niaga hadapan Brent, penanda aras antarabangsa bagi harga minyak jatuh AS$1.40 setong pada AS$55.70 setong.

Di Iraq, pengeluar kedua terbesar OPEC, mengeksport minyak dari pelabuhan Basra selatan mencecah rekod tertinggi 3.51 juta tong sehari (bpd) pada Disember, menurut kementerian minyaknya.

Walaupun kementerian minyak negara berkenaan menekankan paras tertinggi itu tidak akan mempengaruhi keputusan mereka untuk mengurangkan pengeluaran pada bulan ini bagi mematuhi perjanjian OPEC, kebimbangan mengenai keputusan itu tetap ada.

“Kami akur dengan negara Teluk, tetapi yang lain dilihat masih kurang yakin,” kata Robert Yawger, pengarah sektor niaga hadapan di Mizuho Securities USA.

“Dengan jumlah pengeluaran begitu besar dari pelabuhan Basra selatan bagi Disember…ia membayangkan Iraq mungkin melanggar perjanjian OPEC itu,” katanya.

Sumber juga memberitahu Reuters, Oil Marketing Company (SOMO) dari Iraq memberikan peruntukan bekalan penuh kepada tiga pembeli di Asia dan Eropah untuk Februari.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next