Isu lepasan Kolej Vokasional tanpa SPM | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Isu lepasan Kolej Vokasional tanpa SPM

Merujuk kepada kenyataan mengenai LEPASAN KV TANPA SPM TAK LAYAK IKUTI PROGRAM IJAZAH yang disiarkan oleh akhbar tempatan pada 6 Januari 2017, pihak MQA ingin menjelaskan bahawa lepasan Kolej Vokasional (KV) yang menerima Diploma Vokasional Malaysia (DVM) di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan berkeinginan untuk melanjutkan pengajian di peringkat Ijazah boleh memohon untuk kemasukan ke Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) seluruh negara.

 

Kemasukan ini boleh dibuat melalui laluan Teknikal & Vokasional dengan memenuhi syarat yang ditetapkan oleh pihak MQA iaitu pengalaman kerja sekurang-kurangnya sehingga berumur 21 tahun dan mendapat sijil Accreditation of Prior Experiential Learning (APEL) (Rujuk carta yang dilampirkan:Laluan Graduan DVM Ke IPT).


Selain itu, lepasan KV yang menerima sijil DVM juga boleh melanjutkan pengajian ke IPT secara serta merta boleh dipertimbangkan dengan syarat iaitu lulus kesetaraan Sijil Pelajaran Malaysia – Sijil Vokasional Malaysia (SPM-SVM) yang ditetapkan oleh Lembaga Peperiksaan, KPM dan syarat-syarat lain yang dipersetujui oleh kedua-dua Kementerian.

Ini menunjukkan bahawa setiap lepasan KV masih berpeluang untuk melanjutkan pengajian walaupun memasuki alam pekerjaan lebih awal. Sijil APEL yang dikeluarkan oleh MQA diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) sebagai menggantikan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) iaitu syarat minimum yang ditetapkan untuk melanjutkan pengajian di peringkat yang lebih tinggi.

Sehubungan itu, pihak MQA ada menyediakan kemudahan semakan untuk orang awam dengan melayari portal APEL iaitu www.mqa.gov.my/APEL atau menghubungi MQA di talian 03-7968 2253 / hazirah@mqa.gov.my (Hazirah), atau 03-7968 3315 / Izzatyliyana@mqa.gov.my (Izzatyliyana) untuk sebarang pertanyaan lanjut.

Sumber : Agensi Kelayakan Malaysia (Malaysian Qualifications Agency, MQA)

UNTUK MAKLUMAT LANJUT, SILA HUBUNGI:
Unit Hal Ehwal Awam dan Antarabangsa
Tel : 03-7968 7002
Emel : akreditasi@mqa.gov.my.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next