KENYATAAN MEDIA

Loji janakuasa nuklear di Malaysia, Tak belajar tragedi Fukushima?

OLEH Lee Chean Chung

Saya mengutuk sekeras-kerasnya tindakan UMNO/BN yang berpandangan pendek kerana bertegas untuk mengambil langkah berundur dalam pembinaan loji janakuasa nuklear di Malaysia dan enggan mengambil pengajaran daripada Bencana Nuklear Fukushima.

Loji janakuasa nuklear bukan sahaja mengalami masalah atau ancaman seperti kebocoran nuklear, masalah pelupusan sisa-sisa nuklear, malahan tenaga nuklear merupakan tenaga yang tidak mampan. Ia jelas membuktikan bahawa keputusan untuk membina loji janakuasa Nuklear bukan satu keputusan yang wajar.

Malaysia juga bukan Negara pengeluar Uranium kerana ia masih memerlukan pembekalan Uranium daripada Negara lain dengan itu tenaga Nuklear bukannya tenaga yang mampan.

Selain daripada itu, ketiadaan satu penyelesaian yang menyeluruh untuk menguruskan sisa-sisa nuklear dan sisa-sisa tersebut masih akan mengeluarkan radiasi walaupun selepas seratus ribu tahun yang jelas akan mengancam kehidupan manusia.

Lebih-lebih lagi, rakyat tidak harus lupa dengan pengajaran diberi oleh bencana Nuklear Fukushima. Jepun yang dikatakan terulung dalam pengurusan risiko dan teknologi gagal untuk mengemukakan satu jalan penyelesaian. Tragedi Nuklear Fukushima telah masuk tahun ke-7, namun masalah radiasi di kawasan tersebut masih tidak diselesai.

Semenjak berlakunya kejadian bencana Nuklear Fukushima, pengkajian semula berkenaan dengan tenaga yang boleh diperbaharui dan pemansuhan tenaga nuklear telah berlaku di peringkat global, taetapi kerajaan UMNO/BN masih mengambil langkah undur untuk membina Loji Janakuasa Nuklear.

Sebelum tahun 2000, Negara Jerman telah mula aktif dalam memperkenalkan tenaga yang boleh diperharui serta mengumumkan pemansuhan tenaga nuklear secara menyeluruh pada tahun 2020.

Tanpa diduga, Malaysia mengambil langkah yang berundur dalam memutuskan pelaksanaan sebuah projek tenaga yang penuh dengan kontroversial dan berisiko.

Saya mencabar Perbadanan Kuasa Nuklear Malaysia (MNPC) segera mengumumkan ketujuh-tujuh lokasi tersebut dan menganjurkan taklimat di kawasan-kawasan tersebut bagi melaporkan status terkini penyelidikan tenaga nuklear dan tidak menyembunyikan hal ini daripada rakyat, sekiranya berita berkenaan dengan Kerajaan Malaysia telah menentukan 7 lokasi yang berpotensi untuk membina loji janakuasa Nuklear adalah benar dan tepat.

Saya juga ingin mengingatkan Kerajaan UMNO/BN untuk mengambil pengajaran daripada Kilang Lynas. Isu Lynas masih tidak diselesai sampai ke hari ini, pusat penyimpanan kekal yang janji dibina masih tiada berita langsung, kerajaan UMNO/BN masih gagal mengemukakan satu resolusi atau penyelesaian dalam menguruskan sisa-sisa radioaktif hasil Kilang Lynas.

Sekiranya Kerajaan UMNO/BN bertegas untuk membina Loji Janakuasa Nuklear, KEADILAN akan menggerakkan seluruh rakyat Malaysia untuk membuat bantahan yang lebih besar daripada bantahan ketika menentang Lynas.
* Lee Chean Chung adalah Ketua Penerangan Angkatan Muda KEADILAN dan ADUN Semambu, Pahang


Pengarang :