Maklumat terkini Misi Bantuan Kecemasan Aleppo dan Bantuan Musim Sejuk | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Maklumat terkini Misi Bantuan Kecemasan Aleppo dan Bantuan Musim Sejuk

OLEH 4.0 Malaysia Life Line for Syria (MLLFS)*

Assalamualaikum w.r.b.t & Salam Sejahtera,

“Dengan nama Tuhan yang satu, alhamdulillah tim bantuan kemanusiaan MLLFS telah berjaya memasuki Syria dan kini berada di pinggir bandar Aleppo bagi menyampaikan bantuan kecemasan kepada penduduk Aleppo yang dipaksa keluar dan kini berhadapan dengan keadaan yang sukar menghadapi musim sejuk serendah 3 darjah selsius dan hujan yang masih turun di beberapa kawasan.


Hampir 250,000 penduduk Aleppo telah dipaksa keluar dan mereka berada dalam keadaan yang sangat-sangat memerlukan. Malah projek-projek bantuan rakyat Malaysia di Aleppo telah dihentikan serta merta dan kami hanya berjaya membawa keluar trak agihan air bersih daripada bandar Aleppo yang merupakan hasil sumbangan rakyat Malaysia untuk terus memberikan khidmatnya.

Bandar Aleppo kini sepenuhnya di bawah kawalan rejim Bashar alAssad dan mereka yang dipaksa keluar mencari perlindungan di beberapa kawasan pinggir bandar Aleppo dan Idlib yang berada di bawah penguasaan pejuang pembebasan Syria.

Sebahagian mereka terpaksa duduk di khemah-khemah, sebahagian mendiami kelas-kelas di bangunan-bangunan sekolah yang ditinggalkan dan sebahagian lagi menumpang di rumah-rumah yang sangat dhoif di sekitar pinggir bandar Aleppo tanpa kelengkapan yang secukupnya bagi menghadapi musim sejuk.

Tim bantuan kini sedang mengagihkankan bantuan keperluan musim sejuk khusus kepada pelarian yang diusir keluar dari Aleppo di kawasan-kawasan perkhemahan, sekolah dan juga rumah-rumah dan jumlah mereka yang memerlukan bantuan di sekitar pinggir bandar Aleppo dan juga Idlib.

Di samping itu, tim juga sedang mengenal pasti kawasan-kawasan yang sesuai untuk membina semula Sekolah-sekolah Malaysia yang terpaksa ditutup di Aleppo.

Sejumlah RM500,000 dana bantuan daripada rakyat Malaysia akan dimanfaatkan bagi pengagihan keperluan musim sejuk seperti kit pakaian musim sejuk, pemanas (heater), selimut, dan diesel (bahan bakar heater) termasuk agihan makanan.

Di samping itu dana awal akan turut disampaikan untuk digunakan bagi membina semula sekolah Malaysia yang terpaksa ditutup di Aleppo. Sehubungan dengan itu, sejumlah RM500,000 dana tambahan diperlukan untuk misi fasa kedua pada akhir Januari kelak.

Sumbangan rakyat Malaysia ini dijangka dapat memberikan manfaat kepada hampir 15,000 penduduk Aleppo.

Di dalam perkembangan lain, perjanjian gencatan senjata yang telah termetrai, kami mendapat laporan masih ada serangan yang berlaku di beberapa kawasan di pinggir bandar Aleppo ini kelmarin.

Malah serangan di Sarmada, Idlib semalam menggambarkan gencatan senjata umpama sesuatu yang mustahil berlaku di Syria.

Justeru kami terus diperingatkan agar sentiasa berhati-hati dalam setiap pergerakan apatah lagi beberapa buah helikopter dikesan berlegar-legar di ruang udara pinggir bandar Aleppo ketika petugas MLLFS sedang menyampaikan bantuan.

Namun begitu keadaan secara amnya aman dan aktiviti harian berjalan seperti biasa.

MLLFS menyeru rakyat Malaysia untuk terus mengirimkan doa agar petugas kemanusiaan yang membawa sumbangan rakyat Malaysia ke Syria akan terus dipelihara dan berjaya menyempurnakan bantuan kepada rakyat Syria.
MLLFS juga mengambil kesempatan untuk menyampaikan rasa terima kasih daripada rakyat Syria kepada rakyat Malaysia yang terus prihatin dengan keadaan mereka walaupun berada beribu-ribu kilometer jauhnya dari bumi Syria.

Berikut adalah maklumat untuk rakyat Malaysia menyampaikan sumbangan kepada rakyat Syria.

================
SUMBANGAN ONLINE
================
www.billplz.com/winteraidsyria

==============
DEPOSIT KE BANK
==============
MALAYSIAN LIFE LINE FOR SYRIA
1.BANK ISLAM: 14-210-01-000988-2
2.MAYBANK: 5648-1051-3971

Dan/Atau:

SALAM SURIAH RESOURCES
1. CIMB: 8602041215

Email : donation.mllfs@gmail.com
=================
Maklumat Perhubungan :
=================
Email : donation.mllfs@gmail.com
Website :www.malaysia4syria.org
No. Tel : +603-41416732 / 0122409173

Demi Syria, Untuk Ummah!

SYAHRIR AZFAR MOHD SALLEH,

(Nombor Perhubungan Whatapps :- +6013-222 6057)

(Facebook :- Syahrir Azfar Al-Halabi = https://www.facebook.com/abunourasofea)

Ketua Misi / Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Malaysia Life Line for Syria

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next