MBPJ agih 75,000 tong sampah seluruh Petaling Jaya | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

MBPJ agih 75,000 tong sampah seluruh Petaling Jaya

OLEH ERMIZI MUHAMAD

PETALING JAYA, 8 JAN: Sebanyak 75,000 unit tong sampah diagih secara berperingkat kepada seluruh penduduk perumahan di kawasan Petaling Jaya dengan jumlah peruntukan sebanyak RM7 juta.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Damansara Utama, Yeo Bee Yin berkata, inisiatif tersebut dijalankan pihak berkuasa tempatan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) ke arah memupuk kesedaran awam terhadap isu kebersihan di kawasan perbandarannya.


“Usaha ini dijalankan menerusi peruntukan RM7 juta dikeluarkan MBPJ untuk menyerahkan unit tong sampah kepada semua perumahan atas tanah di Petaling Jaya.

“Pengagihan pertama dijalankan di kawasan DUN Damansara Utama dengan 400 unit tong sampah diserahkan kepada penduduk Kampung Chempaka untuk dan jumlah seterusnya diagihkan dari semasa ke semasa sepanjang tahun ini.

“Inisiatif ini bakal memberi manfaat kepada 75,000 rumah kediaman atas tanah di Petaling Jaya, dan saya harap masyarakat awam mendapat kesedaran untuk menjaga kebersihan di kawasan Petaling Jaya,” katanya.

Beliau bercakap kepada SelangorKini pada majlis penyerahan unit tong sampah di Balai Raya Kampung Chempaka, Petaling Jaya Utara 1/5, di sini pagi ini.

MBPJ dalam kenyataannya semalam memaklumkan, edaran tong sampah berkenaan diserahkan bermula 8 Januari sepanjang tahun.

Penyerahan unit tong sampah hanya diberikan kepada penduduk perumahan di atas tanah (landed residential) yang menggunakan sistem tong sampah berpusat (leach bin).

Ia turut membabitkan kawasan perumahan kampung, kampung baru dan tanah lot kawasan bermasalah lori kutipan untuk memasuki untuk membuat kutipan (lorong yang sempit, jalan mati).

Bercakap lanjut, Bee Yin berkata, penduduk yang ingin mendapatkan unit tong sampah berkenaan secara percuma boleh mengemukakan salinan cukai taksiran (premis kediaman), salinan kad pengenalan dan mengisi borang permohonan secara terus pada hari penyerahan.

“Tanpa bayaran, penduduk hanya perlu mematuhi syarat ditetapkan dengan mengisi surat aku janji untuk menjaga tong sampah berkenaan secara baik dan teratur,” katanya.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next