BERITA UTAMA SELANGOR

MBSA komited jaya bandar rendah karbon 2030

OLEH HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 19 JAN: Pelaksanaan Bengkel Program Rangka Kerja Bandar Rendah Karbon Shah Alam 2017 adalah komitmen berterusan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) ke arah merealisasikan matlamat menjadikan bandar raya itu sebagai bandar rendah karbon, menjelang 2030.

Datuk Bandar Shah Alam, Dato’ Ahmad Zaharin Mohd Saad berkata, sehubungan itu ia dijayakan dengan penyertaan pelbagai pihak terdiri daripada wakil agensi jabatan kerajaan, pihak berkuasa tempatan, perunding, pemaju dan warga kerja MBSA bagi berkongsi idea juga pandangan dalam merangka perancangan berkenaan.

“Bengkel ini bertujuan membuat satu rangka kerja untuk melaksanakan Shah Alam sebagai bandar raya rendah karbon, menjelang 2030.

MBSA Zaharin“Kali ini, kita menjemput sendiri pemaju dan perunding bagi bersama mengemukakan idea serta cadangan khususnya kepada pemaju yang akan melaksanakan pembangunan di sekitar kawasan MBSA,” katannya dalam sidang media selepas majlis pelancaran bengkel itu, di sini, hari ini.

Beliau berkata, antara pihak pemaju yang terbabit dalam bengkel itu ialah Sime Darby Bhd, Kwasa Land Sdn Bhd, Bandar Setia Alam Sdn Bhd, GreenTech Malaysia (perunding), Darul Ehsan Medical Centre (hospital) selain kakitangan MBSA.

Katanya, perancangan menjadikan Shah Alam sebagai bandar raya rendah karbon dijalankan dalam tiga fasa iaitu fasa pertama mulai 2015 hingga 2020 diikuti fasa kedua (2020-2025) dan fasa ketiga (2025-2030).

“Segala dibentangkan dalam bengkel ini akan diteliti untuk kita gariskan satu pelan tindakan berkenaan apa yang akan dilaksanakan di kawasan sekitar Shah Alam termasuk tujuh kawasan pusat bandar utama yang dipilih.

“Secara keseluruhan, kita mengharapkan supaya pengisian program dijalankan akan dapat menghasilkan matlamat kepada tujuan ditetapkan,” katanya.

-NFN-


Pengarang :