Selangorkini
BERITA UTAMA NASIONAL

Menteri ‘tidur’ punca indeks rasuah negara merosot

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 26 JAN: Kelemahan pentadbiran negara mendorong berlakunya penurunan dalam kedudukan Indeks Persepsi Rasuah CPI 2016, kata Ahli Parlimen Bukit Katil, Shamsul Iskandar Md Akin.

Beliau berkata, Parlimen juga didakwa gagal membuat pemantauan rapi susulan ketidaktelusan pentadbiran Kerajaan Umno Barisan Nasional.

“Lebih mengejutkan, indeks itu mencapai aktiviti berisiko rasuah terlalu tinggi membabitkan sektor pertahanan negara.

“Keadaan ini dipercayai berlaku kerana tiada pemantauan rapi oleh Parlimen, belanjawan negara, pertahanan tidak telus dan penguatkuasaan anti rasuah yang terlalu lemah dalam menjalankan operasi,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan kebimbangan awam susulan kurangnya keinginan Kerajaan Persekutan secara konsisten dalam menangani rasuah.

shamsul-iskandar-mohd-akinTerdahulu, Malaysia berada di tangga ke-5 berbanding tahun sebelumnya 54 dari 176 negara di kedudukan indeks rasuah CPI.

Menurut indeks yang dikeluarkan Transparency International (TI) Malaysia, ukuran skor Malaysia juga merosot kepada 49 berbanding 50, pada tahun lalu.

Di peringkat ASEAN, Malaysia berada jauh di belakang berbanding Singapura yang berada pada kedudukan ke-7 dan Brunei.

Sementara itu, Presiden TI-Malaysia, Datuk Akhbar Satar menuntut ahli politik mengamalkan kepimpinan bersih dan telus.

“Kita melihat banyak yang diperkatakan dalam usaha menangani rasuah tetapi semua hanya janji. Malangnya, kita belum melihat tindakan yang konkrit.

“Selain itu, ahli politik juga bukan hanya perlu bebas rasuah mereka juga perlu kelihatan ‘bersih’,” katanya.

-NFN-


Pengarang :