Selangorkini
BERITA UTAMA NASIONAL

Noh Omar perlu henti politik ‘plastik’

ccsb-ads

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 26 JAN: Nilai positif yang disemai Kerajaan Negeri menerusi kempen pengharaman polisterina dan plastik di Selangor dicemari dengan amalan politik kotor pemimpin Umno, Tan Sri Noh Omar.

Angkatan Muda KEADILAN Selangor  berpendapat, Noh sengaja menanamkan benih negatif dalam pelaksanaan sebuah kempen yang penuh nilai positif.

“Noh disaran menghentikan politik ‘plastik’. Jangan sesekali menanamkam benih negatif dalam sesebuah pemikiran bernas Kerajaan Negeri yang cukup positif.

amk“Beliau seharusnya mengakui kelemahan Kerajaan Persekutuan dalam menangani isu alam sekitar.

“Kempen bebas plastik Selangor wajib dijadikan contoh kepada Kerajaan Persekutuan untuk mempelajari cara menyelamatkan alam sekitar,” kata Ketua Biro Guamannya, Muhammad Harris Idaham Abdul Rashid.

Terdahulu, pelaksanaan Kempen Bebas Polisterina dan Plastik yang mula dilaksanakan bermatlamat mengurangkan penggunaan bahan plastik, sejak Januari lalu.

Bagaimanapun, kempen itu dipertikai Noh yang menyifatkan pelaksanaannya gagal dan tidak memberi manfaat jangka panjang kepada masyarakat awam.

Sementara itu, usaha mendidik orang ramai untuk tidak menggunakan beg plastik dilaksanakan menerusi kaedah cas RM0.20 sen bagi setiap penggunaan beg plastik di pasaran.

Selangor mula mengharamkan penggunaan beg plastik pada setiap hari Sabtu, sejak tahun 2009.

-NFN-


Pengarang :