PAC: Bas Percuma capai objektif, rakyat suka | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

PAC: Bas Percuma capai objektif, rakyat suka

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 12 JAN: Perkhidmatan pengangkutan awam di Selangor khususnya bas percuma Smart Selangor berjaya mencapai objektif apabila ia mendapat sambutan menggalakan penduduk negeri itu.

Pemangku Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang (PAC) negeri, Ng Suee Lim berkata, sebanyak 99,000 penumpang bagi jajaran 01 Shah Alam yang menggunakan perkhidmatan itu setakat Disember lalu jelas membuktikan hasrat Kerajaan Negeri tercapai.


“Tidak mustahil untuk kita dapat mencapai sasaran nisbah 60:40 iaitu 60 pengangkutan awam dan 40 kenderaan persendirian.

DSC_2447“Langkah Kerajaan Negeri menambah peruntukan 2017 bagi perkhidmatan ini juga tepat. Rakyat gembira dengan perkhidmatan ini kerana ia dapat meringankan beban kos sara hidup yang semakin meningkat,” katanya kepada SelangorKini selepas Program Jelajah Pengangkutan Awam oleh PAC, di sini.

Turut menyertai lawatan itu Ahli Jawatankuasa PAC, Rodziah Ismail dan Dr Rani Osman.

Beliau berkata kemudahan yang terdapat pada bas percuma Smart Selangor juga sangat mesra pengguna termasuk kemudahan Orang Kelainan Upaya (OKU).

Sementara itu, Rodziah Ismail berkata, jajaran bas percuma itu perlu dipertingkatkan supaya akses hubungan antara destinasi ke destinasi lain dapat dihubungkan.

“Selain dari memberi keselesaan, kita juga mahu ‘connectivity’ antara destinasi diberikan perhatian. Ia supaya rakyat lebih selesa menggunakannya tanpa perlu menukar kemudahan awam lain seperti teksi untuk ke destinasi yang dituju.

kinrara03“Hentian Akhir Bandar di Seksyen 19 yang akan beroperasi tidak lama lagi perlu ditambah baik terutama kepada golongan OKU supaya hentian ini bebas halangan.

“Peranan PAC sama ada peruntukan dari Kerajaan Pusat mahupun Kerajaan Negeri perlu memastikan ianya ‘value for money’ dan memantau pengeluaran wang jadi kita mahu ia berbaloi,” katanya.

Bas percuma Smart Selangor itu dilengkapi dengan pelbagai kemudahan. Antaranya pemadam api, peti pertolongan cemas, CCTV, ruangan luas, sistem perkhidmatan Wifi disamping mesra OKU.

-nR-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next