Selangorkini
NASIONAL PENDIDIKAN

Pengarah filem: Kenapa sekat peminjam PTPTN keluar negara?

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 31 JAN: Pengarah filem, Ahmad Idham Nadzri meluahkan kebimbangan dan simpati terhadap nasib generasi muda yang terpaksa menanggung hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) disamping gagal mendapatkan pekerjaan selepas tamat pengajian.

Menerusi reaksi di laman mikro Twitter @Ahmad_Idham, beliau membangkitkan kewajaran sekatan ke luar negara yang dikenakan Jabatan Imigresen terhadap peminjam yang gagal membuat bayaran jika ingin ke luar negara.

“Kesian saya dengan graduan under (dibawah) PTPTN. Tak bayar kena block (sekat). Nak bayar macam mana kalau peluang kerja pun susah sekarang ini. Adil ke pada mereka?

“Terfikir, why (kenapa) sampai nak kena block (sekat) imigresen? Kerajaan dan tak percaya dengan rakyat sendiri ke? Bukan ke rakyat yang pilih you all (awak semua),” katanya.

Menurutnya, walaupun ada antara lepasan graduan memperoleh pekerjaan, namun gaji yang diperoleh sekadar cukup makan membayar keperluan asas disebabkan kos sara hidup semakin tinggi.

Katanya, kebimbangan ini disokong dengan situasi pasaran kerja semakin sukar hingga mengakibatkan beberapa syarikat besar memberhentikan pekerja.

“Kan lagi bijak bukakan peluang mereka untuk kerja di luar negara. Boleh jana pendapatan untuk bayar hutan belajar. Berikan penyelesaian, bukan terus menghukum,” katanya.

=EZY=


Pengarang :