Penggunaan dron baik, Selangor kaji kesesuaian | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Penggunaan dron baik, Selangor kaji kesesuaian

OLEH HAFIZAN TAIB

SUNGAI BESAR, 12 JAN: Penggunaan dron untuk kerja penanaman padi adalah antara kaedah terbaik dan Kerajaan Negeri sedang mengkaji kesesuaiannya untuk dilaksanakan di negeri itu.

Exco Infrastruktur & Kemudahan Awam, Pemodenan Pertanian dan Industri Asas Tani, Zaidy Abdul Talib, berkata kajian dilakukan dengan mengambil kira pelbagai aspek supaya ia memberi manfaat kepada golongan petani serta penghasilan pertanian.


“Ia memang satu cadangan yang baik dan kita juga sedang dalam peringkat perintis mengguna pakai kaedah itu.

yb-zaidy“Jika dilihat ketika kita jayakan perasmian Selangor Agrofest baru-baru ini, kita menggunakan dron dan ditunjukkan bagaimana menggunakannya,” katanya kepada SelangorKini, di sini, semalam.

Beliau berkata, penggunaan kaedah itu adalah pelbagai iaitu bukan setakat bagi kerja pemantauan tetapi juga untuk meracun dan seumpamanya.

“Namun, kita perlu mengkaji dari sudut kos dan method supaya tidak membebankan petani,” katanya berhubung perkara itu.

Media melaporkan, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani bersedia menimbang cadangan menggunakan dron untuk kerja penanaman padi di negara ini, kata Timbalan Menterinya, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman.

Katanya, penggunaannya dapat membantu petani meningkatkan pengeluaran hasil padi selain mengurangkan kos, masa dan tenaga buruh.

-nR-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next