Selangorkini
SELANGOR

Pesta Ponggal Perepat meriah

OLEH NORHAYATI UMOR

KAPAR, 23 JAN: Pesta Ponggal atau pesta menuai disambut meriah komuniti India Kampung Perepat, baru-baru ini.

Exco Kesihatan, Kebajikan, Hal Ehwal Wanita da Keluarga, Dr Daroyah Alwi berkata, sebanyak 101 periuk disumbangkan kepada wanita India bagi menjayakan pesta terbabit.

Katanya, sikap tolenrasi, perpaduan dan kerjasama antara kaum masih utuh untuk meraikan sesuatu perayaan dengan kegembiraan.

ponggal 2“Ponggal merupakan perayaan yang disambut dengan meriahnya oleh masyarakat India di Selangor tanpa mengira agama dan kepercayaan.

“Pesta ini disambut meriah dan ia mempunyai nilai-nilai kebudayaan serta kekeluargaan yang tinggi,” katanya yang hadir merasmikan pesta itu di Kuil Sri Maha Mariaman, di sini.

Dr Daroyah turut menasihatkan generasi muda perlu memahami erti dan logik sambutan itu kerana nilai kemasyarakatan tersirat di dalamnya masih relevan dan mengikut kehendak serta situasi semasa.

“Tahniah kepada Komuniti India Dun Sementa. Program yang diadakan sangat meriah. Saya berharap program ini dapat dilaksanakan setiap tahun,” katanya.

Penyediaan juadah berasaskan sayur-sayuran kampung pula mendidik generasi muda mengenali masakan asli nenek moyang mereka.

-nR-


Pengarang :