Petani alukan bantuan baja organik, atasi masalah BLB | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Petani alukan bantuan baja organik, atasi masalah BLB

OLEH HAFIZAN TAIB

SUNGAI BESAR, 12 JAN: Bantuan baja organik diterima melegakan petani di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabak yang menganggap pemberian itu akan mengurangkan kemusnahan tanaman padi diusahakan mereka.

Sejak November tahun lalu, petani di kawasan itu berdepan masalah besar apabila ia berlaku mengakibatkan hasil pertanian terjejas sekali gus menanggung kerugian.


Abdul Rahman Mutibat, 30, dari Parit 8 berkata, bantuan itu disambut baik kerana ia adalah salah satu insiatif Kerajaan Negeri dalam mengurangkan bebanan petani yang ditimpa musibah berkenaan.

Jpeg

“Walaupun belum ada jawapan terhadap BLB tetapi ia sedikit sebanyak akan mengurangkan masalah yang berlaku di sini.

“Sememangnya petani di kawasan ini mengalami masalah apabila ia terjadi dan kerosakan hasil tanaman yang banyak,” katanya kepada SelangorKini.

Seramai 2,000 petani DUN Sabak menerima bantuan baja organik disampaikan Exco Infrastruktur & Kemudahan Awam, Pemodenan Pertanian dan Industri Asas Tani, Zaidy Abdul Talib di Dewan Orang Ramai, di sini, semalam.

Jpeg

Sanusi Hassan, 61, dari Parit 4 Timur berkata, BLB menyebabkan kemusnahan teruk hasil tanamannya dan beliau tidak pasti bila ia akan berakhir.

“Bantuan ni bagus, mungkin agak lambat tetapi pastinya ia antara cara yang betul dalam mengurangkan kerosakan berlaku,” katanya.

Jpeg

Begitu juga Shuaib Hari, 55, dari Parit 3 Barat menyatakan ia adalah tempoh sukar bagi petani di DUN itu namun usaha berterusan perlu dilakukan supaya ia dapat diatasi serta mereka tidak mengalami kerugian.

“Kita di sini semua menghadapai masalah akibat BLB dan kemusnahan berlaku hampir 70 peratus.

“Bantaun baja ini dengan khidmat nasihat diberi diharap mampu membantu menyelesaikannya,” katanya.

-nR-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next