PENDIDIKAN SELANGOR

PROGRESS bantu graduan cari peluang kerja

OLEH SYAZWANI SUFIAN

SHAH ALAM, 25 JAN: Kerajaan Negeri mengumumkan pelaksanaan inisiatif siswazah khas dikenali sebagai Graduate Employability Enhancement Programme for Smart Selangor (PROGRESS) Batch 2 sebagai sebahagian daripada inisiatif “Merakyatkan Negeri Selangor” dan kempen “Smart Selangor”.

Exco Pendidikan, Pembangunan, Modal Insan, Sains, Teknologi dan Inovasi, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, objektif PROGRESS adalah meningkatkan kebolehpasaran graduan serta menyediakan peluang latihan kerja dengan syarikat terpilih.

“Pada batch pertama lebih daripada 90 peratus peserta program ini berjaya mendapat pekerjaan dan kini PROGRESS dibuka permohonan untuk batch keduanya.

“Program ini terbuka kepada graduan sedang mencari pekerjaan dan mahukan program yang boleh mempertingkatan peluang mendapatkan kerja adalah digalakkan untuk membuat permohonan menyertai program ini,” katanya dalam kenyataan.

16299953_1351045031612583_4230697224021867897_oDifahamkan program ini terbahagi kepada dua bahagian iaitu latihan kelas sebulan (lapan kemahiran insaniah atau soft skills) dan program perantisan selama enam bulan di syarikat terpilih berserta elaun.

Program ini terbuka kepada seluruh anak Selangor mahupun bermastautin lebih dari lima tahun beserta mempunyai ijazah sarjana muda dan berumur 27 tahun ke bawah.

Program bakal berlangsung selama 29 hari bermula 19 Februari hingga 19 Mac ini.

Orang ramai boleh layari Facebook PROGRESS untuk sebarang maklumat lanjut.

=EZY=


Pengarang :