Selangorkini
BERITA UTAMA PELANCONGAN SELANGOR

Selangor Fruit Valley jana industri agro-pelancongan

OLEH ERMIZI MUHAMAD

KEPONG, 7 JAN : Selangor Fruit Valley (SFV) yang sebelum ini dihentikan operasinya bagi proses pemuliharaan bakal dibuka semula secara rasmi Februari ini.

Exco Infrastruktur, Kemudahan Awam dan Industri Asas Tani, Zaidy Abdul Talib berkata, pembukaannya sekali gus diyakini mampu menjana pertumbuhan ekonomi dan industri agro-pelancongan negeri untuk tempoh 2017.

“Apabila ia dibuka Febuari ini, SFV juga menyediakan tempat memproses madu kelulut yang diusahakan usahawan tani muda yang dilatih menerusi program Agrogems (Pertanian Agro Generasi Muda).

“Pengunjung boleh mengambil peluang ini untuk merasai kemanisan dan keaslian produk madu kelulut yang dihasilkan sendiri usahawan tani tempatan,” katanya.

SelangorKini dimaklumkan, SFV bakal dirasmikan sendiri Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali penghujung Februari ini.

SFV dikenali masyarakat setempat sebagai dusun buah-buahan yang terletak di Rawang dan menjadi antara pusat tanaman buah-buahan tropika terbesar di Malaysia.

Kawasan berkeluasan 1,000 ekar itu sebelum ini turut mendapat perhatian Negara China untuk mengadakan kerjasama ekonomi dalam bidang pertanian bersama Selangor.

Ia susulan rangka kerja delegasi International Oversea Retrunees Promotion Association of Lianing China yang diberi peluang melihat sendiri perkembangan sektor pertanian negeri di SFV, Ogos lalu.

Pembangunan SFV di kawal selia di bawah pengurusan Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS).

=EZY


Pengarang :