Serbuan SPRM ke Pejabat Ketua Menteri Melaka, apa penjelasan Idris Haron? | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Serbuan SPRM ke Pejabat Ketua Menteri Melaka, apa penjelasan Idris Haron?

OLEH SHAMSUL ISKANDAR MOHD AKIN

Saya mengalu-alukan tindakan SPRM membuat serbuan ke atas Pejabat Ketua Menteri Melaka, Seri Negeri petang semalam walaupun masih terlalu awal untuk membuat sebarang penilaian sama ada “jerung” atau “bilis” yang akan diambil tindakan.

Menurut laporan media, serbuan SPRM itu dibuat sebagai langkah susulan siasatan kes rasuah membabitkan pegawai kerajaan negeri.


Serbuan SPRM ini bukanlah satu tindakan yang memeranjatkan memandangkan pada 28 November yang lalu seorang pegawai kanan kerajaan negeri telah ditahan oleh SPRM dan akaun berjumlah sebanyak RM23 juta telah dibekukan.

Pegawai kerajaan yang ditahan itu dikatakan seorang yang rapat dengan Ketua Menteri. Bukan itu sahaja, beliau juga pernah berkhidmat bersama dengan bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Mohd Ali Rustam.

Ini menimbulkan persoalan sama ada pegawai berkenaan telah melakukan amalan rasuah sejak Ali Rustam menjadi Ketua Menteri sehingga ke hari ini.

Apakah ada juga penglibatan pegawai-pegawai atau orang-orang kanan Idris yang lain memandangkan petikan laporan media berkenaan juga melaporkan orang-orang kanan Idris turut disiasat?

Saya mendesak YAB Datuk Seri Utama Idris Haron untuk tampil segera membuat penjelasan secara terperinci mengenai serbuan SPRM ke atas pejabat beliau bagi menangkis persepsi umum bahawa terdapatnya amalan rasuah yang berleluasa sekarang.

KEADILAN Melaka mengajak pegawai-pegawai kerajaan negeri yang berani untuk tampil menjadi “whistleblower” dengan menyalurkan sebarang maklumat mengenai kegiatan rasuah dan penyelewengan kepada kami.

SHAMSUL ISKANDAR MOHD AKIN

AHLI PARLIMEN BUKIT KATIL

PENGERUSI MAJLIS PIMPINAN NEGERI PARTI KEADILAN RAKYAT MELAKA

NAIB PRESIDEN PARTI KEADILAN RAKYAT

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next