Selangorkini
PELANCONGAN SELANGOR

Taman Alam Kuala Selangor sedia khidmat pusat sumber

OLEH LIZAWATI MADFA

KUALA SELANGOR, 25 JAN: Taman Alam Kuala Selangor kini menawarkan Pusat Sumber pertama seumpamanya untuk orang awam menelaah atau mengkaji mengenai tanah lembap.

Yang Di Pertua Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS), Noraini Roslan berkata, ia menawarkan pelbagai jenis bahan bacaan termasuk buku, majalah dan jurnal berkaitan sebagai rujukan pengunjung.

Katanya, pusat sumber itu juga menyediakan komputer untuk kemudahan carian internet serta ruang membaca kondusif dan berhawa dingin.

“Bila kita lihat ada ruang milik Persatuan Pencinta Alam (Malaysian Nature Society-MNS) di sini, kita mula usaha dan realisasi hasrat untuk menjadikannya sebagai pusat sumber.

“Dalam tempoh tiga bulan, bermula dari cetusan idea saya, kita mula mencari dana dan akhirnya persiapan fizikal disempurnakan dalam tempoh kurang satu bulan,” katanya.

MDKSTerdahulu, beliau menyempurnakan Majlis Sambutan Hari Tanah Lembap Sedunia 2017 dan Perasmian Pusat Sumber Taman Alam, di sini, hari ini.

Hadir sama Presiden MNS, Henry Goh, ahli majlis MDKS serta kira-kira 200 pelajar sekolah sekitar Kuala Selangor.

Noraini berkata, dana mewujudkan pusat sumber berkenaan diperoleh daripada pelbagai sumber termasuk sumbangan MDKS berjumlah RM10,000.

“Kita juga menjalankan usahasama dengan pelukis yang menjual hasil lukisan berasaskan alam dan tanah lembap dengan hasil jualan dibahagi sama rata dan kita berjaya peroleh RM30,000.

“Sumber lain termasuk tajaan pemaju seperti IJM Land, Eco World, MKH Berhad dan kilang getah KOSSAN yang digunakan bagi menampung ‘initial cost’ berjumlah kurang RM55,000,” katanya.

Taman Alam dibuka setiap hari bermula jam 9 pagi hingga 5 petang dengan bayaran kemasukan RM3 seorang dan kemudahan Pusat Sumber adalah percuma dengan setiap kemasukan.

=EZY=


Pengarang :