Tanpa pendakwaan, tangkapan SPRM tidak bermakna | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Tanpa pendakwaan, tangkapan SPRM tidak bermakna

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 11 JAN: Tiada sebarang pendakwaan di mahkamah disebalik tangkapan pelbagai individu yang didakwa terlibat dalam skandal rasuah dilihat mengecewakan.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua berkata, langkah agresif ditunjukkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mutakhir ini dilihat baik namun mereka perlu meningkatkan kesungguhan mencari buktik kukuh supaya dalang tertinggi disebalik skandal itu diheret ke muka pengadilan.


“Kebanyakkan tangkapan dilakukan tidak berakhir dengan pendakwaan. Apa yang mereka tangkap ini tidak nampak di mahkamah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas perkembangan mengenai tangkapan yang dilakukan SPRM kebelakangan ini.

Menurutnya, gejala rasuah yang dilihat semakin membimbangkan ini pastinya boleh merebak dengan lebih teruk jika tidak ditangani dengan hukuman tegas.

Menyentuh soal teguran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak supaya penjawat awam tidak mengambil hak rakyat Tian berkata, kenyataan itu tidak mencerminkan tindakan Najib yang selama ini terpalit dengan kes 1MDB dan dana RM2.6 billion.

SPRM minggu lalu menahan Ketua Setiausaha Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Mohd Arif Ab Rahman dan dua anaknya berhubung dakwaan rasuah.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next