Terus ketinggalan jika tak bersedia hadapi Revolusi 4.0 | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Terus ketinggalan jika tak bersedia hadapi Revolusi 4.0

KUALA LUMPUR 7 JAN: Industri 4.0 atau Revolusi Perindustrian Keempat, yang berlaku di peringkat global, boleh menjadikan ekonomi Malaysia berdepan kesukaran sekiranya industri tidak bersedia.

Malah, ekonomi baru muncul seperti Vietnam, Myanmar, Laos dan Kemboja boleh menyaingi dan mengalahkan Malaysia melalui revolusi industri ini.

Ketua Pegawai Eksekutif KnowledgeCom Corporation Sdn Bhd S.T Rubaneswaran berkata kebanyakan industri Malaysia masih berada dalam Industri 2.0 yang berasaskan buruh dan perlu meningkatkan tahap untuk sampai ke 4.0.


Revolusi perindustrian pertama tertumpu pada penggunaan mesin berkuasa wap, kedua pada elektrik untuk mengubah barisan pemasangan dan ketiga berkisar kepada penggunaan teknologi maklumat (IT) untuk terus mengautomasikan lagi barisan pengeluaran.

Revolusi perindustrian keempat pula akan menyaksikan Internet of Things (IoT) membaik pulih bukan sahaja perniagaan, tetapi hampir semua aspek kehidupan seharian.

Ia adalah trend semasa automasi dan pertukaran data dalam teknologi pembuatan yang mewujudkan “kilang pintar”, di mana mesin disambungkan dengan web dan kepada satu sistem yang boleh menggambarkan keseluruhan rantaian pengeluaran dan membuat keputusan dengan sendiri.

Rubaneswaran berkata Industri 4.0 akan berdasarkan kepada sembilan tonggak – robot automasi, simulasi, integrasi sistem, IoT, keselamatan siber, pengkomputeran awan, pembuatan bahan tambahan, realiti diperkukuhkan, analisis data besar, serta integrasi sistem menegak dan melintang.

Beliau berkata berdasarkan tinjauan PricewaterhouseCoopers’ terhadap 20,000 syarikat di 29 negara dari Asia, Eropah dan Amerika Syarikat, mendedahkan bahawa dalam tempoh lima tahun, syarikat-syarikat ini akan melabur hampir US$1 trilion setahun untuk mengubah kepada Industri 4.0.

“Ini akan membantu meningkatkan perolehan mereka pada kadar tahunan sebanyak 4.3 peratus dan pengurangan kos sebanyak 3.4 peratus.

“Bagi industri pembuatan, bagi yang berjaya mengurangkan kos sebanyak 18 peratus dalam tempoh lima tahun, boleh menghapuskan persaingan dengan mudah kerana margin mereka terhad,” katanya lapor BERNAMA.

Ekonomi Malaysia merupakan yang keempat terbesar di Asia Tenggara, selepas negara yang mempunyai penduduk lebih ramai iaitu Indonesia, Thailand dan Filipina, dan yang ketiga terkaya mengikut keluaran dalam negara kasar nilai per kapita, selepas Singapura dan Brunei.

Bagaimanapun, Rubaneswaran berkata unjuran pakar ekonomi menunjukkan perkara ini boleh berubah tidak lama lagi apabila ekonomi baru muncul seperti Vietnam, Myanmar, Laos dan Kemboja mengatasi Malaysia melalui Industri 4.0.

Sejak 10 tahun lepas, negara-negara ini berasaskan pertanian dengan industri yang kecil, katanya.

“Sekarang kerana mereka bergerak ke arah perindustrian, mereka mula dari awal tanpa isu legasi untuk menggunakan revolusi perindustrian terkini lebih cepat, dalam membina infrastruktur pembuatan dan pengeluaran mereka,” kata Rubaneswaran.

Pada pandangan beliau, sebab peralihan pelaburan asing ke negara-negara jiran juga bukan disebabkan oleh faktor buruh murah tetapi kepada penggunaan amalan industri baru yang lebih mudah.

Oleh itu, terdapat keperluan bagi Malaysia menyediakan modal insan ke arah teknologi baru ini untuk mengekalkan dan menarik lebih banyak pelaburan asing ke negara ini, katanya.

Walaupun Malaysia telah mengambil langkah-langkah ke arah beralih kepada teknologi, Rubaneswaran berkata lebih banyak usaha diperlukan memandangkan cabaran terbesar negara masih terletak pada kekurangan pekerja terlatih dari segi teknologi.

“Negara ini mempunyai tiga lapisan tenaga kerja dengan tiga teknologi dan generasi berbeza – generasi dewasa (berumur 40 tahun ke atas), pertengahan, generasi yang baru keluar dari universiti.

“Jadi untuk mengubah kesemua mereka terutama generasi pertengahan dan lebih tua untuk menggunakan teknologi baru dan bersaing dengan orang-orang muda yang keluar dari universiti adalah satu cabaran,” katanya.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next