Butiran lanjut kes bunuh Kim Chol didedah hari ini | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Butiran lanjut kes bunuh Kim Chol didedah hari ini

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 16 FEB: Seorang lagi wanita ditahan pihak polis dipercayai mempunyai kaitan dengan kematian seorang lelaki Korea Utara bernama Kim Chol, baru-baru ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar bagaimanapun berkata, butiran lanjut berhubung penahanan itu termasuk kewarganegaraan akan didedahkan menerusi satu kenyataan rasmi, hari ini.


Pada masa sama, Timbalannya, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim optimis pihaknya bakal melakukan beberapa siri tangkapan lagi susulan penahanan suspek pertama sebelum ini.

“Polis mempunyai maklumat mengaitkan suspek pertama yang kita tahan, semalam dengan kematian lelaki terbabit dan kami sedang giat mengesan beberapa lagi individu yang boleh dikaitkan dengan kes ini,” katanya lapor Bernama.

Semalam, seorang wanita warga Vietnam, Doan Thi Huong, 29, ditahan ketika berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) sekitar jam 8.20 pagi.

Pada 13 Februari lalu, Kim Chol dilaporkan sedang berada di satu sudut di balai berlepas KLIA2 untuk menaiki penerbangan ke Macau.

Beliau kemudiannya dihampiri seorang wanita yang menyerkup kepalanya dengan kain mengandungi cecair sebelum menghilangkan diri.

Kim Chol disahkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Putrajaya.

Media asing melaporkan Kim Chol sebenarnya ialah Kim Jong-nam, abang pemimpin Korea Utara itu.

-AA-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next