‘Hantar Jamal terus ke lubang kubur’ | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

‘Hantar Jamal terus ke lubang kubur’

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 15 FEB: Tindakan pemimpin Gerakan Baju Merah, Datuk Seri Jamal Md Yunos ‘mengheret’ van jenazah berdemonstrasi bersamanya mengundang reaksi keras netizen.

Menerusi posting Siakap Keli di Facebook, rata-rata netizen meluahkan rasa meluat dan menyampah dengan provokasi murahan Jamal.


“Kenapa dia jalan kaki, kenapa dia tak baring dalam keranda tu, boleh terus hantar pergi kubur,” komen Mohd Afiq Hanis yang menerima 1,339 ‘likes’.

“Malaysia ni macam ada satu negeri je kan. Kalau kena kat pembangkang yang buat camni, lama dah kena angkut,” keluh Asmani Sufi dan disokong lebih 1,000 ‘likes’.

“Simbolik la tu, dia bawa keranda Umno menandakan Umno telah mati di Selangor, nak kebumikan depan pejabat SUK maklumlah banyak kenangan manis kat situ. Moga bersemadi dengan aman. Al-fatihah Umno Selangor,” kata Mohd Ab Rahman.

jamaljenazah“Selangor banyak hasil. Jibby cuba sedaya upaya nak rampas Selangor balik sampai sanggup hantar manusia cacat akal seperti Jamal dan konco. Tetapi saya rakyat Selangor tak bodoh,” tegas Azlan Ahmad pula.

Semalam, Jamal yang juga Ketua Umno Sungai Besar sekali lagi mencetus kekecohan dengan membawa rombongan 16 van jenazah dan mengusung keranda di perkarangan Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK).

Beliau mendakwa rombongan itu sebagai simbolik bantahan kononnya berlaku penyalahgunaan dana Skim Mesra Usia Emas (SMUE) dan wang khairat kematian berjumlah RM200 juta.

Tidak menunggu lama, Exco Kebajikan, Kesihatan, Hal Ehwal Wanita dan Keluarga, Dr Daroyah Alwi menerusi Twitter berkata, sejumlah RM190 juta sudah disalurkan kepada 77,080 rakyat, pada 2016.

“Terima kasih Jamal kerana membantu Kerajaan Selangor mempromosikan SMUE,” sindirnya.

-AA-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next