Isu buaya Sungai Klang, MPK optimis tingkat pelancongan negeri | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Isu buaya Sungai Klang, MPK optimis tingkat pelancongan negeri

OLEH ERMIZI MUHAMAD

KLANG, 12 FEB : Isu viral kemunculan buaya di Sungai Klang mampu menjadi daya tarikan terbaru kepada industri pelancongan negeri, kata Majlis Perbandaran Klang (MPk).

Yang Dipertuanya, Dato’ Yasid Bidin berkata, tarikan tersebut membuka peluang kepada orang awam untuk berkunjung ke Selangor – sempena Tahun Melawat Klang, 2017.


“Kami menganggap ini sebagai peluang baik kerana isu ini mampu dijadikan daya penarik kepada daerah Klang.

“Lebih-lebih lagi tahun ini merupakan tahun melawat Klang,” katanya kepada SelangorKini pada Majlis Thaiponggal peringkat Selangor, di Taman Sentosa malam tadi.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas rakaman video menunjukkan kemunculan buaya di Sungai Klang tular di laman sosial, baru-baru ini.

Terdahulu, industri pelancongan membabitkan habitat buaya di Malaysia bukanlah sesuatu mengejutkan.

Umumnya, negara ini dikenali dengan habitat reptilia itu di Sungai Kinabatangan Sabah, Sungai Gadoh dan Sungai Rejang Sarawak.

Malah, habitat haiwan ini juga turut menjadi tarikan kepada penyelidik dari dalam dan luar negara menjalankan kajian membabitkan reptilia itu.

Sebelum ini, dilaporkan tular di media sosial kemunculan buaya sepanjang dua meter di Sungai Klang tidak jauh dari Jambatan Kota.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next