Selangorkini
SELANGOR

Jamal patut akur teguran Sultan Selangor

OLEH HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 23 FEB: Datuk Seri Jamal Md Yunos diminta akur dengan titah DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, yang tidak berkenan dengan tindakannya menyalah gunakan kenderaan jenazah bagi tujuan demonstrasi.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Sekinchan, Ng Suee Lim, berkata selaku ketua agama Islam di Selangor, titah Sultan Selangor itu menggambarkan keprihatinan baginda terhadap isu berkaitan agama dan institusi masjid di negeri itu.

Adalah jelas, katanya, tindakan Ketua Umno Sungai Besar menyalah gunakan van jenazah termasuk bagi tujuan politik mengundang kemurkaan baginda dan semua pihak patut menyokong tegurannya.

Ng Suee Lim 1“Tindakan dilakukan memang tidak patut dan tidak bertamadun selain memalukan termasuk mencemar agama Islam dan institusi masjid di Selangor.

“Beliau (Jamal) seharusnya akur dengan titah Sultan Selangor dan tidak lagi mengulanginya namun sekiranya berulang mungkin tindakan buang negeri boleh dicadangkan ke atasnya,” katanya kepada SelangorKini.

Dalam kenyataan dikeluarkan Setiausaha Sulitnya, Dato’ Muhamad Munir Bani menyatakan Sultan Selangor tidak berkenaan kenderaan jenazah disalah gunakan dengan tujuan membuat demonstrasi.

Ia dipercayai mempunyai laitan dengan tindakan Jamal membawa 15 van jenazah ke pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di Shah Alam, 14 Februari lalu.

Jamal turut membawa keranda dan berpakaian seperti penggali kubur serta mempertikaikan beberapa program negeri, termasuk Skim Mesra Usia Emas (SMUE) dan Wang Khairat Kematian.

Terdahulu, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) turut melahirkan rasa kesal dengan tindakan pemimpin Umno itu yang mengeksploitasi aset masjid untuk tujuan demonstrasi.

-nR-


Pengarang :