Kenaikan harga bahan api dibimbangi tingkat korban penunggang motosikal | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Kenaikan harga bahan api dibimbangi tingkat korban penunggang motosikal

OLEH LIEW CHIN TONG

Keputusan Kerajaan menaikkan harga petrol 20 sen pada 1 Februari selepas menaikkannya 20 sen pada 1 Januari lalu adalah langkah tidak berhati perut yang memberi kesan besar kepada ekonomi dan kesan serta kos terhadap manusia, khususnya apabila ia menjadi penyumbang kepada kemalangan jiwa melibatkan motosikal.

Apa yang benar-benar membimbangkan saya ialah, tanpa akses kemudahan pengangkutan awam yang baik di seluruh negara, kita bakal menyaksikan lebih banyak nahas kemalangan jiwa pengguna motosikal pada hari-hari mendatang.


Kajian menunjukkan bahawa kemalangan jiwa melibatkan motosikal meningkat selepas kenaikan harga petrol pada Mac 2006 dan Jun 2008 apabila kumpulan berpendapatan rendah beralih daripada memandu kereta kepada menunggang motosikal bagi menjimatkan kos. Kita sedar ekonomi negara semakin buruk hari demi hari.

Kemalangan maut motosikal adalah tiga kali ganda lebih tinggi berbanding kereta, dan enam kali ganda lebih tinggi berbanding pejalan kaki, dan lebih 50 kali ganda lebih tinggi berbanding pengguna bas. Malah, 60% kemalangan maut di jalan raya melibatkan motosikal.

Hal ini dapat dielakkan sekiranya Malaysia memiliki sistem pengangkutan awam yang baik dan berkesan.

Di negara yang memiliki sistem pengangkutan awam yang baik dan efisyen, kenaikan harga petrol akan mendorong rakyat memilih pengangkutan awam sebagai pilihan lain.

Walaupun perkhidmatan LRT dan MRT dilihat sebagai sebahagian daripada prasarana pengangkutan awam, di Malaysia ia bukan jalan penyelesaian yang baik.

Projek LRT dan MRT di Malaysia sebenarnya merupakan projek mega yang memakan belanja berbilion ringgit yang bertujuan menjaga kehendak korporat gergasi, dan bukannya memenuhi keperluan rakyat yang mahu kepada sistem pengangkutan awam yang baik untuk seluruh negara.

Projek-projek besar ini tidak dapat berdaya maju serta di luar kemampuan pengguna di kawasan bandar-bandar dan di pinggir bandaraya-bandaraya besar.

Semua prasarana ini bertumpu di Lembah Klang sedangkan mutu pengangkutan awam di negeri-negeri serta wilayah di luar kawasan prima itu masih berada di takuk lama.

Bahkan di Lembah Klang, laporan menunjukkan bahawa jajaran LRT dan MRT tidak berjaya mengurangkan kesesakan lalulintas serta gagal membawa peralihan kepada pengangkutan awam kerana tambang LRT dan MRT yang mahal, dan tiada kemudahan penuh penyambungan bas pengantara.

Tiba masanya untuk rakyat mendesak agar perkhidmatan bas awam secara besar-besaran dilaksanakan di seluruh negara.

Bas merupakan pengangkutan awam yang mampu digunakan setiap orang, dan jika ia dirancang dan dilaksanakan dengan baik, ia adalah cara yang paling murah dan pantas untuk memperbaiki jaringan pengangkutan awam untuk keperluangan pengguna seramai mungkin di kawasan seluas mungkin di seluruh negara.

Untuk menjayakan usaha ini, kita tidak boleh lari daripada melaksanakan reformasi institusi.

Pertama, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mestilah diletakkan di bawah Kementerian Pengangkutan bagi memastikan dasar penambahbaikan pengangkutan awam menjadi agenda terpenting kepada Menteri dan kementeriannya.

Kedua, sebahagian kuasa mengurus pengangkutan awam mestilah diberikan kepada Kerajaan Negeri supaya Kerajaan Negeri boleh merancang, mengurus dan menyediakan pengangkutan awam yang seluas mungkin liputannya.

Ketiga, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) perlu ditugaskan untuk memastikan perancangan bandaraya dan bandar memberi keutamaan kepada pengangkutan awam yang berasaskan bas.

Ini bagi membolehkan pengangkutan awam lebih mudah diakses, mengenakan tambang berpatutan dan berdaya maju.

Agak memalukan apabila melihat segolongan pemimpin UMNO memberi petrol percuma kepada penunggang motosikal baru-baru ini, seolah-olah pemimpin tersebut berasa bersalah dengan kenaikan harga minyak.

Saya faham dan menyokong langkah mana-mana pemimpin pembangkang memberi petrol percuma kepada penunggang motosikal kerana ia adalah tanda solidariti bersama rakyat.

Namun apabila pemimpin UMNO berbuat demikian, ia amat janggal sekali kerana pihak yang menaikkan harga minyak adalah kerajaan mereka sendiri, yang mana kenaikan harga petrol berlaku dua bulan berturut-turut.

Pada masa yang sama, saya mendesak agar Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Najib Razak segera mendedahkan mekanisma harga petrol dan diesel untuk menunjukkan ketelusan pihak Kerajaan.

Sepertimana yang telah dinyatakan oleh Ahli Parlimen PJ Utara Tony Pua, tiada asas kukuh untuk kerajaan menaikkan harga petrol baru-baru ini.
Mekanisme tersembunyi apungan harga minyak perlu ditamatkan sekarang. Kerajaan mesti mendedahkannya kepada umum.

Mereka yang memegang tampuk kuasa perlu sedar bahawa setiap kali harga petrol dinaikkan, ia bermakna lebih banyak berlaku kemalangan maut, khususnya yang melibatkan golongan berpendapatan rendah yang menunggang motosikal.

LIEW CHIN TONG

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next