MAPIM: Beri ‘Food Flotilla’ laluan, dunia perhati sikap Myanmar | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

MAPIM: Beri ‘Food Flotilla’ laluan, dunia perhati sikap Myanmar

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 16 FEB: Kerajaan Myanmar didesak tidak mengkhianati kepercayaan Flotilla dalam misi bantuan kemanusian ‘Food Flotilla’.

Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, pada 9 Oktober lalu, jumlah yang diserahkan tidak sampai 20 peratus dari jumlah keseluruhan sebanyak 2,300 tan.


“Sekretariat Flotilla sudah memenuhi syarat yang ditetapkan dengan jaminan bahawa pihak Myanmar akan memastikan bantuan itu akan disampaikan kepada komuniti Rohignya yang berada di Kem IDP Sittwe.

MAPIM - AZMI HAMID“IDP kem di Sittwe sahaja mempunyai tidak kurang dari 150,000 mangsa bergantung penuh kepada bantuan makanan dari luar, ” katanya.

Beliau berkata, Myanmar akan dipertanggungjawabkan jika pengagihan itu tidak berlaku seperti diharapkan.

“Kami juga akan mendapatkan maklumat dari kontak kami di sana bagi melaporkan pengagihan bantuan itu.

“Pihak Myanmar menolak permohohan urusetia Flotilla untuk masuk ke pelabuhan Sittwe, tingkah laku itu sedang diperhatikan dunia,” katanya.

Amanah bantuan itu adalah sumbangan rakyat Malaysia dan badan bukan kerajaan dari 10 negara lain.

-nR-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next