Pengguna mengeluh kenderaan berat halang pandangan | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Pengguna mengeluh kenderaan berat halang pandangan

OLEH SYAZWANI SUFIAN

SHAH ALAM, 16 FEB: Pengguna jalan raya mempersoalkan tindakan pemandu kenderaan berat meletakkan kenderaan di bahu jalan yang menghalang pendangan sisi khususnya di persimpangan jalan.

Pemandu bas awam, Husnizat Husin, 44, berkata kenderaan berat yang sering diletakkan sesuka hati di bahu jalan mengganggu laluan kenderan lain.


“Seperti bas persiaran yang hampir sebulan diparkir berhampiran hentian bas mengganggu pergerakan keluar masuk bas awam lain selepas menurun dan mengambil penumpang.

“Bukan itu sahaja, tindakan mereka itu mengganggu pandangan kita untuk melihat kenderaan lain di hadapan,” katanya kepada Selangor Kini ketika Operasi Bersepadu Menunda Kenderaan Berat di Seksyen 3, Shah Alam, semalam.

Pemandu teksi, Hassan Jamaluddin, 67 berkata tindakan mereka bukan sahaja menyakitkan mata tetapi turut membahayakan keselamatan orang ramai terutama pengguna jalan raya dan penghuni kawasan perumahan itu sendiri.

IMG_7123“Apabila mahu keluar simpang, kita tidak nampak kereta datang dari belakang kerana lori mahupun bas yang parkir di bahu jalan sering menghalang pandangan.

“Tindakan itu membahayakan kenderan bermotor kecil seperti kami. Kadangkala kami terpaksa keluar lebih simpang untuk melihat kenderaan yang datang dari arah kanan, namun keadaan itu membahayakan,” katanya.

Sementara itu, pelajar UiTM, Aina Syahirah Romli berkata, kenderaan berat itu perlu mencari parkir lebih luas dan tidak menggangu orang ramai.

“Saya sering melihat kenderaan berat ini parkir di tepi jalan berdekatan UiTM, jadi ia agak membahayakan pelajar yang menaiki motosikal dan kereta bersaiz kecil.

“Bukan itu sahaja, kenderaan berat ini juga menjadi salah satu punca kerosakan jalan raya di sekitar bandar raya,” katanya.

-AA-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next