TPM sahkan Kim Chol dan Kim Jong Nam orang sama | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

TPM sahkan Kim Chol dan Kim Jong Nam orang sama

OLEH LIZAWATI MADFA

PUTRAJAYA, 16 FEB: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini mengesahkan lelaki warga Korea Utara, Kim Chol adalah Kim Jong Nam iaitu abang kepada pemimpin negara itu, Kim Jong-un.

Beliau yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, perkara itu disahkan menerusi pasport dan dokumen pengenalan diri dikeluarkan Kedutaan Korea Utara.


“Ya, betul (dia adalah Kim Jong Nam). Pertama adalah (pengesahan) berdasarkan pasport yang dibandingkan dengan dokumen dikeluarkan Kedutaan Korea Utara.

“Kedua, berdasarkan (dokumen) pengenalan diri yang juga dikeluarkan kedutaan sama,” katanya dalam sidang media sejurus mempengerusikan Mesyuarat Meja Bulat Bersama Wakil Industri Berkenaan Pekerja Asing, di sini, hari ini.

Zahid bagaimanapun berkata, pihaknya masih belum menerima keputusan DNA dan perkara itu diserahkan kepada hospital dan polis untuk pengesahan rasmi.

Screen Shot 2017-02-14 at 10.14.22 PMSemalam, polis mengenal pasti lelaki Korea Utara yang cuba mendapatkan bantuan perubatan awal di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA2) itu sebagai Kim Chol, berdasarkan dokumen perjalanannya.

Pada 13 Februari lalu, beliau dilaporkan dihampiri seorang wanita yang menyerkup kepalanya dengan kain mengandungi cecair sebelum menghilangkan diri.

Kim Chol disahkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Putrajaya.

Terdahulu, media asing terlebih dahulu melaporkannya sebagai Kim Jong Nam.

-AA-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next