ABIM sokong RUU Akta Kesalahan Jenayah Seksual Kanak-kanak | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

ABIM sokong RUU Akta Kesalahan Jenayah Seksual Kanak-kanak

OLEH MOHAMAD RAIMI AB RAHIM

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) mengucapkan tahniah di atas penganjuran Seminar Hentikan Jenayah Seksual Terhadap Kanak-kanak yang berlangsung dari 13-14 Mac, 2017 di Dewan Merdeka, PWTC.

Penganjuran seminar ini dianggap cukup signifikan dalam keadaan Negara telah digegarkan dengan penangkapan Richard Huckle dan kepulangan Selva Kumar Subbaiah ke Malaysia di mana kedua-duanya terlibat dengan pensabitan jenayah seksual.


ABIM juga ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada YAB Perdana Menteri Malaysia yang telah tampil mengumumkan beberapa langkah drastik penting bagi menangani isu jenayah seksual terhadap kanak-kanak termasuk pembentangan RUU Akta Kesalahan Jenayah Seksual Kanak-kanak yang akan dibentangkan dalam sesi Parlimen kali ini dan pembentukan Mahkamah Khas untuk kanak-kanak bagi kes kesalahan jeanayah seksual.

ABIM juga telah meneliti semua pembentangan panel-panel yang terlibat dan mendapati semua agensi dan NGO telah bersepakat bahawa institusi keluarga harus diperkukuhkan selain daripada aspek undang-undang yang perlu dipinda serta dibuat penambahbaikan demi kesejahteraan kanak-kanak di Malaysia.

Selain daripada itu, ABIM juga menyambut baik sesi resolusi Seminar yang antara lain menekankan kepentingan pendidikan reproduktif atau pendidikan seks yang mesti diperkenalkan secara berperingkat dan diajar dari peringkat umur tadika.

Sebagai NGO dan badan dakwah yang telah lama berkhidmat dalam isu-isu sosial masyarakat, ABIM sebenarnya telah konsisten dan bersedia menganjurkan beberapa program pengukuhan jati diri, pendidikan reproduktif dan pengukuhan institusi Keluarga menerusi program DERMAGA (Dirimu Permata Berharga), SABDA (Siri Asuh Bimbing Didik anak-anak), KAMAR (Keluarga Mawaddah Warahmah) dan siri advokasi untuk keselamatan anak-anak iaitu #Standupforourchildren.

MOHAMAD RAIMI AB RAHIM, Presiden, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next