AMK gesa biasiswa JPA dikaji semula | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

AMK gesa biasiswa JPA dikaji semula

OLEH JESTIN RAJ SAVARIMUTHU

Angkatan Muda Keadilan Malaysia menggesa Kerajaan Persekutuan jangan bersikap membuta tuli dengan membuat keputusan berkenaan Pemberian Biasiswa oleh Jabatan Perkhidmatan Awam.

Keputusan yang dibuat ialah Pemberian Biasiswa JPA yang penuh hanya bagi pelajar lepasan SPM yang mendapat Gred A+ dalam semua mata pelajaran yang diambil.


Perkara ini jelas menunjukkan bahawa jika seseorang pelajar berkenaan walaupun mengambil 10 mata pelajaran dan hanya mendapat keputusan Gred 10A atau Gred 10A-, pelajar tersebut tidak layak mendapat biasiswa manakala jika seorang pelajar mengambil 9 mata pelajaran dan mendapat Gred 9A+ layak mendapat biasiswa walaupun kurang mata pelajaran yang diambil.

Bukan sekadar dengan itu, pelajar-pelajar yang mengambil mata pelajaran tambahan seperti bahasa ibunda mereka iaitu Bahasa Tamil, Cina mahupun Arab juga akan terlibat dalam isu ini.

Tindakan ini akan meranapkan harapan pelajar-pelajar yang mendapat keputusan yang cemerlang dan mereka yang daripada keluarga kurang berada serta bergantung untuk mendapat biasiswa mengikut kriteria yang ditetapkan oleh JPA sebelum ini.

WhatsApp Image 2017-03-20 at 10.28.11 AMSudah cukup dengan pemotongan bajet bagi universiti-universiti tempatan, sekarang isu ini pula timbul. Kerajaan perlu mengelakan pembaziran dalam projek yang tidak menguntungkan dan lebih fokus terhadap pembangunan modal insan.

Kerajaan Persekutuan haruslah mencontohi Kerajaan Negeri Selangor dimana melalui Universiti Selangor (UNISEL), Skim Dermasiswa Pengajian Percuma Tahun Asas UNISEL ditawarkan kepada semua pelajar yang tidak yang layak tidak mendapat keputusan cemerlang seperti mereka yang memasuki matrikulasi.

Ini adalah satu usaha untuk merakyatkan dan mendemokrasikan pendidikan di negeri Selangor.

Oleh yang demikian, Angkatan Muda Keadilan mendesak pihak Kerajaan Persekutuan serta Bahagian Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam untuk mengkaji semula keputusan ini.

*Jestin Raj Savarimuthu adalah Exco AMK Malaysia dan Ketua AMK Selangor

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next