Buka kaunter pekerjaan, bukan PTPTN | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Buka kaunter pekerjaan, bukan PTPTN

NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 20 MAC: Langkah Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) membuka kaunter bayaran pinjaman di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA 2) membuktikan kegagalan kerajaan memahami isu sebenar dihadapi peminjam yang tidak membayar pinjaman pelajaran.

Pengarah Komunikasi KEADILAN, Fahmi Fadzil berkata, kerajaan sepatutnya sedia maklum isu itu berpunca daripada kegagalan perancangan dan pelaksanaan dasar skim pinjaman pendidikan khususnya bagi memastikan peminjam membayar semula pinjaman mereka.


“Umum sedia maklum ketika keadaan ekonomi suram dan faktor gaji pekerja yang masih rendah berbanding negara lain, tidak menghairankan jika melangsaikan hutang pendidikan tidak menjadi keutamaan bagi anak muda yang baru mula bekerja atau langsung tidak dapat mencari pekerjaan.

“Maka, bukannya kaunter pembayaran balik hutang PTPTN tetapi lebih banyak kaunter mencari kerja yang perlu dibuka kerajaan serta pelaksanaan dasar gaji minima RM1,500 seperti yang diangkat Pakatan,” katanya kepada SelangorKini.

Fahmi berkata, langkah membuka kaunter bayaran pinjaman PTPTN di KLIA 2 adalah satu langkah drastik dan terdesak kerajaan dalam mendapatkan semula tunggakan pinjaman berjumlah RM5.191 bilion dari lebih 753,000 peminjam yang tidak pernah membuat bayaran.

Terdahulu, Pengerusi PTPTN, Datuk Shamsul Anuar Nasarah berkata, PTPTN akan membuka kaunter di KLIA 2 bagi memudahkan peminjam disenarai hitam yang mahu ke luar negara membuat bayaran.

-AA-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next