Selangorkini
BERITA UTAMA NASIONAL

Datuk Mohaiyani pengerusi baru Maybank

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 2 MAC: Datuk Mohaiyani Shamsudin secara rasminya dilantik sebagai Pengerusi Malayan Banking Bhd (Maybank) bagi menggantikan Tan Sri Megat Zaharuddin Megat Mohd Nor yang mengakhiri perkhidmatannnya, hujung bulan ini.

Memetik Malaysiakini, presiden yang juga dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Maybank, Datuk Abdul Farid Alias berkata, pelantikan Mohaiyani sebagai pengerusi petanda baik bagi Maybank.

Katanya, Mohaiyani berkhidmat sebagai pengarah Maybank selama lebih lima tahun dan semestinya mampu memastikan kesinambungan di pihak lembaga.

datuk mohaiyani maybank“Mohaiyani mempunyai kerjaya menarik dan pengalaman luas bukan sahaja dalam industri perkhidmatan kewangan tetapi juga dalam perkhidmatan awam.

“Sebagai ahli lembaga pengarah semasa, beliau sudah meninjau semua aspek kumpulan ini dan kami yakin beliau akan menerajui Maybank dengan berkesan melalui jawatan baru itu,” katanya.

Memetik The Edge, Mohaiyani kini adalah pengerusi Maybank Investment Bank Bhd, sejak Mac 2016.

Pada 22 Ogos 2011, Mohaiyani mula dilantik sebagai pengarah Maybank selain turut berkhidmat sebagai ahli jawatankuasa lembaga dalam Jawatankuasa Kajian Kredit dan Jawatankuasa Pengurusan Risiko.

Beliau pernah berkhidmat dengan Amanah Chase Merchant Bank Bhd dan Seagrott & Campbell Sdn Bhd sebelum memulakan firma broker saham, Mohaiyani Securities Sdn Bhd pada tahun 1985 selaku pengarah urusan.

Sepanjang penglibatan aktif dalam industri broker saham, beliau juga pernah dilantik sebagai Timbalan Pengerusi Bursa Saham Kuala Lumpur (kini dikenali sebagai Bursa Malaysia Bhd) dan Pengerusi Persatuan Syarikat Broker Saham Malaysia.

-NFN-


Pengarang :