Ibu bapa boleh mohon kad Peduli Sihat khusus untuk anak OKU | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Ibu bapa boleh mohon kad Peduli Sihat khusus untuk anak OKU

OLEH NAZLI IBRAHIM

KOTA DAMANSARA, 21 MAC: Selain skim peduli sihat bernilai RM500 untuk keluarga berpedapatan di bawah RM3,000, ibu bapa yang mempunyai anak golongan orang kelainan upaya (OKU) juga boleh memohon kad Peduli Sihat bernilai RM200 khusus untuk anak terbabit.

Exco Kebajikan, Kesihatan, Hal Ehwal Wanita & Keluarga, Dr Daroyah Alwi berkata, hal ini berikutan golongan terbabit memerlukan perbelanjaan rawatan perubatan yang besar berbanding golongan normal.


“Selain kad peduli sihat bernilai RM500 untuk satu keluarga berpendapatan bawah RM3,000, ibu bapa yang ada anak-anak istimewa ini boleh dapatkan kad peduli sihat bernilai RM200 khas untuk anak istimewa itu,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media penyampaian sumbangan Kerajaan Negeri kepada dua pusat pendidikan khas di Pusat Pendidikan Khas Eden Firdaus di Red Carpet Avenue, Encorp Strand Mall di sini, hari ini.

Jelasnya, ini membuktikan Kerajaan Negeri berusaha sedaya upaya memastikan tiada golongan yang tercicir daripada berkongsi hasil kekayaan Selangor.

Katanya, Kerajaan Negeri memperuntukkan sebanyak RM125 juta untuk membiayai program Peduli Sihat yang dilancarkan sejak tahun ini.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next