Selangorkini
BERITA UTAMA NASIONAL

Naik 11 sen, tiada lagi ‘manis’ gula

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 3 MAC: Tindakan Putrajaya menaikan harga gula pada kadar 11 sen bagi setiap sekilogram, terus membebankan rakyat khususnya berpendapatan rendah.

Hasil tinjauan SelangorKini di laman sosial mendapati kebanyakan masyarakat menyatakan rasa tidak puas hati berhubung perkara itu, sejak semalam.

Antaranya, Khyle Zuhair menyindir tindakan terbabit dengan beranggapan seolah manisnya rasa gula semakin ‘hilang’.

“Gula naik 11 sen membuatkan rasa gula semakin pahit,” tulisnya.

Tidak terkecuali bagi Rizal Jaafar yang menyindir akan ada menteri Umno tampil mengeluarkan kenyataan tidak masuk akal mengulas kadar kenaikan baru itu.

“Harga gula naik. Saya jamin akan keluar kenyataan seperti, ‘baguslah, rakyat Malaysia perlu kurangkan penggunaan gula’.

gula“Nampaknya istilah untung itu sudah mula musnah,” katanya.

Sementara itu, pengguna media sosial, DH DM pula percaya, tidak mustahil menteri akan membandingkan harga gula di negara ini dengan negara luar sebagai alasan tindakan kenaikan berkenaan.

“Kenapa harus banding harga negara sendiri dengan negara orang lain? Kalau negara lain makan benda kotor, negara kena ikut jugakah?” sindirnya.

Semalam, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, (KPDNKK) menyatakan penetapan harga baharu itu dibuat di bawah Perintah Kawalan Harga dan Antipencatutan (Penentuan Harga Maksimum) 2017.

Harga gula sebelum ini ialah RM2.84 sekilogram.

-AA-


Pengarang :