Presiden Ghana lantik 110 menteri | Selangorkini


Presiden Ghana lantik 110 menteri

ACCRA 18 MAC: Presiden Ghana, Nana Akufo-Addo mempertahankan keputusannya melantik 110 menteri semalam, sambil menyifatkannya sebagai satu “pelaburan” di negara kecil barat benua Afrika itu.

Agensi Berita Antarabangsa AFP melaporkan aada Rabu lalu, kerajaan baharu itu mencalonkan senarai kabinet termasuk berpuluh-puluh menteri rendah dan menteri wilayah, sekali gus memecahkan rekod di Ghana.

Tindakan itu mencetuskan kritikan di laman media sosial dan menjadi topik perbincangan di stesen radio.


“Saya sedar ramai yang bimbang terhadap kos kerajaan yang besar ini. Ia adalah satu pelaburan,” kata Akufo-Addo dalam satu temu bual yang disiarkan di stesen televisyen kerajaan, semalam.

Akufo-Addo dipilih pada Disember lalu kerana berjanji memulihkan masalah ekonomi dan memerangi rasuah.

Beliau turut menegaskan menteri yang dilantiknya adalah untuk bekerja, bukan bercuti. Beliau turut menegaskan kos kerajaan baharu itu tidak membabitkan kos tinggi seperti jangkaan ramai.

“Sebagai contoh, ada 50 timbalan menteri, 42 daripadanya adalah ahli parlimen dan pelantikan ini menukar status mereka daripada ahli parlimen kepada menteri.

“Perubahan ini minimum dari segi perbezaan kos perbendaharaan negara,” katanya.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

About the contributor

Norway

Editor

Mohd Ezli Mashut


Norway    Norway   Norway   Norway  

BERITA BERKAITAN

Prev
Next