PTPTN buka kaunter 24 jam di KLIA2 | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Nurul Farina Nazlan

PTPTN buka kaunter 24 jam di KLIA2

SHAH ALAM, 16 MAC – Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) membuka kaunter di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) bagi pembayaran dilakukan oleh peminjam disenarai hitam yang mahu ke luar negara.

Pengerusi PTPTN, Datuk Shamsul Anuar Nasarah berkata, operasi kaunter berkenaan adalah 24 jam termasuk khidmat rundingan kepada peminjam oleh pegawai

“Isu peminjam disenarai hitam tidak dibenarkan ke luar negara antara yang kita mahu selesaikan.


PTPTN“Dengan pembukaan kaunter ini, peminjam yang disenarai hitam boleh berunding dan menyelesaikan tunggakan mereka serta-merta dan boleh meneruskan perjalanan,” katanya lapor BERNAMA di Parlimen, hari ini.

Shamsul berkata, pembukaan kaunter itu antara usaha PTPTN bagi mengutip lebih banyak pinjaman tertunggak.

Peminjam yang mempunyai tunggakan bayaran balik pinjaman turut disenarai hitam Jabatan Imigresen Malaysia selain Pusat Sistem Maklumat Rujukan Kredit (CCRIS).

Pada masa sama, Shamsul Anuar berkata, PTPTN mensasarkan untuk mengutip pinjaman RM4 bilion, tahun ini.

Beliau berkata, pihaknya juga sedang melaksanakan pelbagai langkah yang membolehkan perbadanan itu memberikan pinjaman kepada pelajar baharu pada kadar sebelum ini.

“Oleh kerana ada isu pelajar baharu yang pinjamannya dikurangkan, maka kita mahu sasarkan supaya boleh memberi jumlah pinjaman seperti kadar asal kepada mahasiswa baharu,” katanya.

-NFN-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next