Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

Sultan Selangor titah pelbagaikan sumber ekonomi negeri

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 27 MAC: DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah supaya usaha mempelbagaikan sumber pendapatan negeri perlu ditingkatkan dengan mencari sumber baru dan tidak hanya bergantung kepada hasil tanah.

SK - PNSB Sultan Bday 12th copyBaginda bertitah, peranan dan fungsi syarikat milik Kerajaan Negeri dimantapkan melalui rasionalisasi aset.

Titah baginda, ia termasuk menyatukan dan menyusun semula aset serta menetapkan strategi perniagaan untuk penciptaan nilai mampan (sustainable value creation).

“Sebagai contoh, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) sewajarnya mempunyai keupayaan bersaing dengan pemaju swasta secara strategik dan mengekalkan matlamat penubuhan PKNS menyediakan perumahan mampu dimiliki dan berkualiti,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian sempena Istiadat Pembukaan Persidangan Penggal Kelima Dewan Negeri Selangor yang ke-13, di sini, hari ini.

Pada masa sama, Sultan Selangor memuji kecekapan Kerajaan Negeri mentadbir Selangor hingga menjadi negeri termaju di Malaysia.

“Malaysia Institute of Economic Research (MIER) melaporkan antara kekuatan Selangor adalah kestabilan dan penyatuan dalam pentadbiran, cekal dan berpandangan jauh serta melaksanakan dasar juga program mengutamakan rakyat.

“Kerajaan Negeri beta tuntas melaksanakan program meningkatkan tahap sosioekonomi rakyat supaya kemakmuran negeri ini dapat dinikmati osemua rakyat,” titah baginda.

-NFN-


Pengarang :