TOP 5: Lima FAKTA pelaburan ekonomi Selangor yang WOW! | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

TOP 5: Lima FAKTA pelaburan ekonomi Selangor yang WOW!

TOP 5

1. Jumlah pelaburan Selangor pada 2016 berjumlah RM7.88 bilion disebalik ekonomi global yang tidak menentu serta kejatuhan nilai ringgit di pasaran dunia.

2. Selangor muncul negeri paling progresif di Malaysia dan menyumbang 22.6 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).


3. Berdasarkan bilangan projek berkaitan, Selangor jadi negeri PERTAMA dan masih mendahului semua negeri lain dengan 242 projek pembuatan yang diluluskan pada 2016.

4. Pusat Aeroangkasa Antarabangsa Malaysia dan Bandar Aeroangkasa Asia, kedua-duanya terletak di Subang, Selangor mengukuhkan lagi imej Malaysia dan Selangor ke arena antarabangsa. 62 peratus industri aeroangkasa negara beroperasi di Selangor.

5. UMW Corporation dengan kerjasama Rolls Royce membangunkan kilang pengeluaran ‘Fan Case’ berteknologi tinggi berkeluasan 20 ekar di Serendah, Selangor dengan nilai pelaburan sebanyak RM830 juta.

SUMBER: MIDA/INVEST SELANGOR

DISEDIAKAN OLEH: MOHD EZLI MASHUT

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next