TOP 5: Lima FAKTA pencapaian hebat wanita Selangor yang WOW! | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

TOP 5: Lima FAKTA pencapaian hebat wanita Selangor yang WOW!

TOP 5

 

1. Seramai 15 orang Ahli Dewan Negeri (ADN) adalah kalangan wanita atau 27 peratus daripada jumlah keseluruhan ADN di Dewan Negeri Selangor (DNS).


 

2. Speaker Dewan Negeri Selangor (DNS) dilantik daripada kalangan wanita. Pelantikan Hannah Yeoh sebagai Speaker wanita pertama dalam sejarah Malaysia.

 

3. Dua orang Ahli Majlis Kerajaan Negeri (Exco), dua orang Yang DiPertua Majlis Pihak Berkuasa Tempatan dan seorang Pegawai Daerah daripada kalangan wanita.

 

4. Sebanyak 41 peratus Pegawai Kanan Kerajaan Negeri yang terdiri daripada wanita.

 

5. Lantikan dua orang hakim wanita di Mahkamah Tinggi Syariah Negeri Selangor dan tujuh hakim wanita di Mahkamah Rendah Syariah Negeri Selangor serta lantikan 59 orang Ahli Majlis wanita.

 
SUMBER: Ucapan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Wanita Dan Keluarga Negeri Selangor, DR DAROYAH ALWI semasa MAJLIS SAMBUTAN HARI WANITA SEDUNIA PERINGKAT NEGERI SELANGOR 2017 & PELANCARAN #HEFORSHE CLUB. 21 Mac 2017- Geno Hotel, Subang

 
DISEDIAKAN OLEH: MOHD EZLI MASHUT

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next