EKONOMI

Bursa Malaysia dijangka naik minggu depan

KUALA LUMPUR 1 APR: Bursa Malaysia dijangka naik minggu depan, didorong oleh dana asing yang akan kembali ke negara ini dan pengukuhan ringgit berbanding dolar Amerika dengan penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI diunjur bergerak ke paras 1,800 mata.

Naib presiden dan ketua penyelidikan runcit Affin Hwang Investment Bank, Datuk Dr Nazri Khan Adam Khan berkata, FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) diunjur menyaksikan kenaikan kukuh setelah pasaran dunia yang teguh termasuk AS dan Eropah.

“Kami yakin Bursa Malaysia akan mengekalkan momentum kukuh yang dilihat pada suku pertama.

“Ia juga akan dipacu oleh tawaran awam permulaan (IPO) baharu akan datang, termasuk Ecoworld International Bhd yang akan disenaraikan pada 3 April, memandangkan permodalan pasarannya yang besar,” katanya lapor BERNAMA.

Selain itu, kata beliau, terdapat juga berita mengenai SME Corporation Malaysia yang bekerjasama dengan Bursa Malaysia, untuk mengenal pasti perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang berpotensi untuk disenaraikan di Pasaran PKS pada separuh ke-2 tahun ini.

Nazri Khan berkata Majlis Perniagaan AS-ASEAN yang mewakili korporat Amerika, telah menyatakan keyakinan mereka terhadap pelaburan masa depan di Malaysia, terutamanya dengan agenda ekonomi digital Malaysia.

“Mereka yakin ia akan meningkatkan ekonomi Malaysia ke tahap lebih tinggi,” katanya.

Sementara itu, di peringkat antarabangsa, Nazri Khan berkata Britain yang telah memulakan proses keluar dari Kesatuan Eropah secara rasmi, berkemungkinan dapat mengetepikan segala ketidaktentuan.

Dari segi teknikal, beliau berkata paras halangan bagi FBM KLCI ialah antara 1,780 dan 1,820, manakala sokongan pada paras 1,730 dan 1,700.

=EZY=


Pengarang :