Kampung Menara Gading latih mahasiswa terokai dunia universiti | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Nurul Farina Nazlan

Kampung Menara Gading latih mahasiswa terokai dunia universiti

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 6 APR : Universiti Selangor (UNISEL) dengan kerjasama Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) menganjurkan Perkampungan Menara Gading Kebangsaan (PMGK) di UNISEL kampus Bestari Jaya, bermula 1 hingga 4 April lalu.

Pengarah Komunikasi Korporat UNISEL, Hasril Abu Hassan berkata, 300 peserta antaranya adalah pelajar lepasan SPM, STPM serta STAM menyertai program itu sebagai landasan persediaan kepada mereka untuk melangkah ke gerbang universiti.


“Inisiatif ini meliputi pengisian program di peringkat universiti seperti pilihan raya kampus, ‘town hall discussion’ dan forum Pendidikan Al Hikmah: Ke arah Pembebasan Budaya Biskut.

KAMPUNG MENARA UNISEL (1)“Istimewanya, ia turut menampilkan Naib Presiden Angkatan Belia Islam (ABIM), Khairul Anwar Ismail sebagai panel serta Siri Dialog: Memberdaya Tekad Transformatif.

“Ia turut disertai Tokoh Belia ASEAN 2014, Jufitri Joha dan Naib Presiden WADAH, Prof Madya Dr Izura Udzir sebagai panel jemputan,” katanya dalam kenyataan.

Serentak program itu, Majlis Istiadat Konvokasi Perkampungan Menara Gading 2017 turut diadakan dengan majlis perasmian oleh Presiden dan Naib Canselor UNISEL, Prof Dato’ Dr Mohammad Redzuan Othman.

Sementara itu, Mohammad Redzuan dalam ucapannya berkata, program itu diyakini mampu melahirkan generasi mahasiswa bitara yang produktif, progresif dan dinamik yang boleh menyumbang kepada pembentukan negara bangsa

“Bertemakan ‘Tekad Transformatif: Memberdaya Kebitaraan Mahasiswa Mukmin’, UNISEL juga memandang positif usaha PKPIM untuk mengangkat budaya ilmu dan pendidikan di Selangor melalui penganjuran program yang mampu memberdayakan potensi bakal mahasiswa dan mahasiswi.

“Usaha ini seterusnya diharapkan mampu melahirkan generasi yang bakal menjadi penerus harapan umat di negeri ini,” katanya.

Terdahulu, UNISEL sebagai institusi pendidikan milik Kerajaan Negeri konsisten mampu memacu kepada pertumbuhan hab pendidikan serantau menerusi bidang tawaran pengajian dan komitmen berterusan dilaksanakan di peringkat negeri.

-NFN-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next