Lantikan 169 Ketua Blok Kuala Selangor tingkat produk tani | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Nurul Farina Nazlan

Norway

Wartawan

Ermizi Muhamad

Lantikan 169 Ketua Blok Kuala Selangor tingkat produk tani

KUALA SELANGOR, 21 APR: Seramai 169 petani di kawasan pengairan daerah Kuala Selangor dipilih sebagai Ketua Blok Pertanian Sawah Padi bagi mengusahakan produk pertanian kawasan diwakili mereka.

Lantikan membabitkan kawasan pengairan di Sawah Sempadan (39), Sungai Burong (61), Sekinchan dan Sungai Leman (69).

Sementara 25 individu lagi bertanggungjawab sebagai Ketua Kampung Pecahan Pengairan membabitkankan tujuh orang di Sawah Sempadan serta masing-masing sembilan di Pengairan Sungai Burong, Sekinchan dan Sungai Leman.


Majlis penyerahan watikah disampaikan Exco Infrastruktur, Kemudahan Awam dan Industri Asas Tani, Zaidy Abdul Talib di Hotel Apps, di sini, hari ini.

LANTIKAN KETUA BLOK (3)Zaidy berkata, lantikan itu diharap dapat memberi sumbang saran kepada mereka dalam usaha merancakkan lagi aktiviti pertanian di daerah berkenaan.

“Lantikan ini penting disertakan dengan tanggungjawab untuk memastikan golongan petani memberi khidmat bakti terbaik kepada masyarakat.

“Tanggungjawab ini juga memerlukan anda menjadi medium terpenting kepada Kerajaan Negeri untuk mendapat sebarang makluman berkaitan isu pertanian padi di peringkat akar umbi.

“Anggaplah amanah ini sebagai landasan untuk melebar cakupan perkhidmatan terbaik yang perlu diperluaskan demi kebajikan golongan tani seluruh negeri,” katanya.

Sementara itu, menzahirkan penghargaan, Abu Samah Ismail yang juga Pengerusi JKKK Kampung Parit 3 Sungai Burong berkata, tanggungjawab itu akan digalas secara konsisten bagi menambah baik mutu penghasilan padi negeri.

LANTIKAN KETUA BLOK (1)“Ini bukan pertama kali peluang sama diberikan. Amanah ini akan dilaksanakan sehabis baik demi manfaat umum khususnya golongan tani di sini,” katanya.

Bagi Ng Ah Kim yang mewakili JKKK Kampung S3B Sekinchan, beliau percaya komitmen diberikan akan dijayakan secara efektif berpandukan sokongan berterusan di peringkat negeri.

“Saya mengucapkan terima kasih apabila diberi kepercayaan ini. Terima kasih juga kepada pentadbiran negeri khususnya DUN Sekinchan yang rajin turun padang bantu petani di sini,” katanya.

Untuk rekod, Ketua Blok di bawah pentadbiran Kerajaan PAKATAN menerima elaun bulanan RM1200 setahun, berbanding RM480 ketika zaman pentadbiran Umno-Barisan Nasional.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next