Selangorkini
PBT SELANGOR

MDKS segerakan aduan penduduk Puncak Alam

SHAH ALAM, 21 APR: Mementingkan keselesaan rakyat, Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) mengambil berat setiap aduan yang diterima dengan mengambil tindakan dengan kadar segera.

Yang Dipertua MDKS, Mohd Azhar Mohamed Ali berkata, aduan diterima daripada penduduk Puncak Alam yang merungut ekoran kawasan itu mengalami jalan rosak akibat dilalui kenderaan muatan berat serta berhabuk berpunca daripada projek pembangunan sedang dijalankan diambil tindakan segera.

“MDKS mengambil tindakan segera melalui aduan yang diterima dengan mengarahkan pemaju segera membaiki jalan rosak sepanjang laluan itu.

Azhar MDKS“Selain itu, kita turut mengeluarkan notis arahan berhenti kerja yang mengaitkan aduan jalan raya kotor dan berlubang di situ, bermula tujuh hingga 12 April lalu,” katanya dalam kenyataan.

Mohd Azhar berkata, pihaknya turut mengarahkan pemaju memmbina pembahagi jalan mengikut Pelan Pengurusan Trafik (TMP) untuk melindungi pengguna dan pekerja.

Katanya, pematuhan arahan pembinaan pembahagi jalan itu perlu bagi mengelak berlaku kemalangan di persiaran Puncak Alam 6 yang melalui laluan utama.

Azhar berkata, aduan boleh dihantar segera melalui aplikasi Sistem Pengurusan Aduan Rakyat Kuala Selangor (SPARKS) jika masalah sama berulang atau timbul perkara berkaitan.

“Aplikasi ini memudahkan pengadu selain dapat memastikan siasatan dan tindakan segera dapat dilaksanakan. Ia juga membolehkan pengendalian aduan lebih cepat dan pantas,” katanya.


Pengarang :