Penduduk Rawang nikmati bas Smart Selangor, kurangkan beban hidup | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Nurul Farina Nazlan

Norway

Wartawan

Hafizan Taib

Penduduk Rawang nikmati bas Smart Selangor, kurangkan beban hidup

 

RAWANG, 21 APR: Penduduk di Dewan Undangan Negeri (DUN) Rawang pasti lega dan gembira kerana bas Smart Selangor akan menawarkan perkhidmatannya untuk dinikmati mereka di kawasan berkenaan.

Dijangka mula beroperasi Julai ini, perkhidmatan bas percuma ditawarkan Kerajaan Negeri bakal membawa perubahan dan memberi manfaat besar kepada orang ramai yang memerlukan perkhidmatan pengangkutan awam.


Ahli Dewan Negeri Rawang, Gan Pei Nei berkata, keprihatinan Kerajaan Negeri khasnya Exco berkaitan iaitu Dato’ Teng Chang Kim berhubung perkara itu amat dihargai dan pihaknya berterima kasih dengan kelulusan diberikan terhadap permohonan yang dibuat, sejak setahun lalu.

gan pei nei1“Saya amat gembira dengan keputusan Kerajaan Negeri meluluskan empat bas Smart Selangor ke Rawang yang memang lama dinantikan penduduk untuk menikmati perkhidmatan bas secara percuma.

“Bas Smart Selangor mendapat sambutan baik sejak pelancarannya di beberapa kawasan di negeri ini dan dijangka sambutan sama di sini ekoran permintaan tinggi dalam kalangan pengguna yang memerlukan perkhidmatan itu,” katanya kepada SelangorKini, di sini, semalam.

Beliau berkata, kemudahan bas Smart Selangor ditawarkan secara percuma tentu membawa impak positif dan menggalakkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam selain mengurangkan bebanan sara hidup golongan berkaitan termasuk pelajar yang menggunakan bas sekolah.

Katanya, perkhidmatan bas itu juga diyakini mampu mengurangkan kesesakan lalu lintas yang juga antara isu utama di kawasan itu.

“Ia akan memberi impak baik jika perkhidmatan bas ini bermula. Malah, akan membawa manfaat khasnya kepada golongan berpendapatan rendah yang kebiasaannya bergantung kepada pengangkutan awam untuk keperluan ke tempat kerja atau kawasan awam,” katanya.

Pei Nei berkata, kajian lanjut berkenaan perkhidmatan bas itu akan dilakukan dari semasa ke semasa dengan mendapatkan maklum balas pelbagai pihak serta orang awam supaya perkhidmatan efektif dan efisien dapat diberikan.

-NFN-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next