Puisi dan kartun bergabung dalam satu pentas | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Puisi dan kartun bergabung dalam satu pentas

OLEH SYAZWANI SUFIAN

SHAH ALAM, 13 APRIL: Buat julung kalinya Institut Darul Ehsan (IDE) dengan kerjasama Kumpulan Kartunis Independent (KKI), Ziarah Karyawan dan Seniman Paksi Rakyat (PAKSI) menggabungkan puisi dan kartun dalam Program Baca Puisi di Bumbung Shah Alam, malam tadi.

Seramai 12 karyawan bersama tiga pelukis terkenal berpuisi, bersajak disamping menghasilkan karya kartun bagi menggambarkan perasaan bersifat kerakyatan dan kemanusiaan terhadap pemimpin di negara ini.


Antara seniman jemputan yang memeriahkan program malam tadi adalah Dinsman, Yassin Salleh, Lily Jamaluddin, pelukis terkenal Zunar, Johnny Ong serta Airis Syaziya seorang pelukis kartun muda berusia 12 tahun.

Zunar berkata, ini adalah satu platform karyawan serta kartunis melahirkan serta menggambarkan keadaan yang kini berlaku di Malaysia terhadap pentadbiran Barisan Nasional (BN) melalui bacaan puisi serta lukisan.

“Kita mahu memakmurkan kebebasan bersuara rakyat yang sering kali sukar mendapat tempat dimana-mana kerana menyatakan yang benar tentang apa yang berlaku kini.

“Selain itu, program ini juga menjadi platform mengetengahkan bakat baru khususnya anak muda kerana kita mahu wajah baru dalam bidang ini menzahirkan idea serta semangat baru,” katanya ketika ditemui SelangorKini dalam Baca Puisi di Bumbung, di IDE Seksyen 15, Shah Alam, malam tadi.

Katanya, mereka menzahirkan perasaan dengan cara yang unik melalui deklamasi sajak, melukis kartun, lagu-lagu puisi serta persembahan monolog.

Tambahnya lagi, gabungan puisi dan kartun bakal diteruskan pada masa akan datang setelah melihat sambutan dan galakan daripada semua pihak.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next