Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

SAY semarak semangat generasi muda cetus era baru

OLEH SYAZWANI SUFIAN

SUBANG, 2 APR: Selangor Youth Community (SAY) menyemarakkan lagi semangat generasi muda dengan mewujudkan masa depan lebih cerah untuk Selangor melalui acara SAY IGNITE 2017 yang julung kali diadakan di Sunway Pyramid Convenstion Center, di sini, semalam.

Pengasas dan Penaung SAY, Raja Muda Selangor, DYMM Tengku Amir Shah begitu percaya bahawa inisiatif SAY Ignite 2017 bakal menjadi pencetus kepada era baru untuk belia di Selangor.

“Selangor ialah negeri yang mempunyai paling banyak kepelbagaian daripada segi umur, kumpulan etnik dan latar belakang, dan melalui SAY IGNITE 2017, kami berharap dapat menyediakan cetusan bagi menyatukan minat dan semangat mereka dalam mewujudkan komuniti yang dinamik.

“Saya membayangkan Selangor akan dipenuhi belia yang bersemangat dan bermotivasi, melahirkan bakat yang mampu mengubah dunia dalam bentuk seni budaya, kesihatan dan sukan, muzik dan hiburan serta keusahawanan,” titah baginda.

Acara kemuncak SAY Ignite adalah sesi pleno bertajuk ‘Menyemarakkan Minda Golongan Muda Malaysia’ yang menampilkan Tengku Amir sendiri sebagai ahli panel bersama Ketuan Pegawai Eksekutif CIMB Group Holdings Berhad, Tengku Dato’ Sri Zafrul Aziz Tengku Abdul Aziz serta Ketua Pegawai Eksekutif PurelyB, Raja Jesrina Azlina RAja Arshad.

IMG_20170401_131505_551Dalam pada itu, SAY IGNITE juga membawa pertandingan akhir SAY ADA GAYA dan anugerah SAY CHAMPION yang meraikan dan mempromosikan ikon belia di Selangor yang berjaya dan mampu memberi inspirasi kepada belia yang lain.

Manakala SAY ADA GAYA dijuarai Muhammad Akmal Harith apabila mempersembahkan bakat nyanyiannya membawa pulang wang tunai berjumlah RM5,000 serta mendapat bimbingan daripada penyanyi rap ternama, Altimet.

Akmal berkata, SAY adalah platform anak muda selain mencungkil bakat mereka juga dapat menyertai pelbagai aktiviti berfaedah yang dilaksanakan.

“Ini adalah tempat yang sesuai untuk belia mengorak langkah tidak kira dari segi hiburan, sukan dan perniagaan daripada membuang masa kepada perkara yang tidak berfaedah,” katanya.

=EZY=


Pengarang :