Selangorkini
SELANGOR

Smart Parking: MPAJ permudah cara bayar

OLEH ERMIZI MUHAMAD

AMPANG, 17 APR : Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) memperkenalkan sistem jualan kupon tempat letak kenderaan Smart Parking bermula Mei ini.

Yang Dipertuanya, Abd Hamid Hussain berkata, keberkesanan sistem baru itu diyakini mampu memudahkan masyarat untuk membayar kadar letak kenderaan secara teratur.

Katanya, penambahbaikan sistem perkhidmatan juga dilaksanakan secara konsisten menerusi pelaksanaan Skim Aplikasi Online

“MPAJ dalam proses melantik syarikat bagi melaksanakan aplikasi pembayaran caj tempat letak kenderaan secara talian yang dikenali sebagai Smart Parking.

ydp-mpaj-abd-hamid-hussain“Aplikasi ini selari dengan gagasan ‘Smart Selangor’ yang dilaksanakan pentadbiran Kerajaan Negeri,” katanya.

Untuk rekod, MPAJ menyediakan kupon letak kenderaan secara manual membabitkan sistem pembayaran letak kenderaan di kawasan parkir pentadbirannya.

“Sistem ini atau Intelligent Community (ICOMM) memudahkan orang ramai menggunakan aplikasi atas talian bagi tujuan permohonan dan pembaharuan lesen, tempahan dewan, kompaun trafik, sewaan gerai, cukai, dan pembelian tender,” katanya.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata MPAJ kini berusaha mengkaji kepelbagaian fasiliti bagi memberi manfaat jangka panjang kepada penduduk.

Katanya, fasiliti utama yang akan direalisasikan termasuklah pembinaan Stadium MPAJ berniali RM17 juta dan pembangunan dewan besar di Taman Melawati.

Terdahulu, Abd Hamid hadir berucap pada Majlis Perkhimatan Cemerlang di Flamingo Hotel, pada Rabu.

-nR-


Pengarang :