SPAD perlu perjelas isu ECRL | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Lizawati Madfa

SPAD perlu perjelas isu ECRL

SHAH ALAM, 19 APRIL: Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) digesa menjelaskan ‘kehilangan’ sebahagian besar pelan rancangan projek Rangkaian Rel Pantai Timur (ECRL) di Selangor.

Ahli Dewan Negeri Damansara Utama, Yeo Bee Yin berkata, peta dipamerkan SPAD dalam sesi Pameran Awam ECRL, baru-baru ini tidak memasukkan laluan rel menghubungkan Gombak ke Pelabuhan Klang.

Katanya, beliau dimaklumkan kakitangan SPAD bahawa laluan rel sepanjang 60 kilometer (km) itu akan dimasukkan dalam fasa kedua projek berkenaan.


“Ini sangat pelik. Projek ECRL seringkali dipuji berpotensi menghubungkan pelabuhan timur dan barat di Semenanjung Malaysia, sebagai contoh Kuantan dan Pelabuhan Klang.

“Jika sambungan Kuantan-Pelabuhan Klang penting, mengapa laluan rel Gombak-Pelabuhan Klang tidak disertakan dalam pameran awam,” katanya dalam kenyataan.

Pameran Awam ECRL diadakan di Ibu Pejabat SPAD di Kuala Lumpur dan 38 lokasi terpilih lain, bermula 8 Mac sehingga 5 Jun ini.

yeo-bee-yin-kidexBee Yin yang juga Ahli Jawatankuasa DAP Selangor turut memetik laporan akhbar berhubung rancangan Putrajaya memberi keutamaan terhadap pembinaan landasan sepanjang 250 km menghubungkan Kuantan dan Pelabuhan Klang.

“Adakah Kerajaan Persekutuan diketuai Umno merancang untuk mengenepikan Kerajaan Negeri dalam proses membuat keputusan mengenai projek berkenaan.

“Adakah mereka akan memaksa kami untuk menerima apa sahaja rancangan mereka dan menyembunyikan sesuatu tentang projek ini,” katanya.

Bee Yin berkata, projek menelan kos RM55 bilion itu dijangka memerlukan 1,000 bidang tanah di Selangor selepas penjajaran dimuktamadkan Kerajaan Negeri.

“Ia memberi impak ekonomi dan sosial kepada rakyat Selangor, maka Kerajaan Negeri dan rakyat Selangor berhak mendapat maklumat projek ini.

“Hanya dengan itu, orang ramai boleh menilai sama ada ia setimpal dengan kos dan dilakukan secara betul,” katanya.

-AA-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next