Tepis dakwaan muflis, Selangor kekal utuh laksana dasar air percuma | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Nurul Farina Nazlan

Norway

Wartawan

Ermizi Muhamad

Tepis dakwaan muflis, Selangor kekal utuh laksana dasar air percuma

KUALA SELANGOR, 21 APR: Walaupun wujud dakwaan di peringkat Persekutuan kononnya pelaksanaan dasar air percuma memungkinkan Selangor menjadi negeri
muflis, namun kejayaan dasar itu untuk tahun kesembilan membuktikan skim berkenaan dijayakan secara berkesan.

Exco Infrastruktur, Kemudahan Awam dan Industri Asas Tani, Zaidy Abdul Talib berkata, pencapaian itu sekali gus mengesahkan pentadbiran Selangor sebagai negeri berkebajikan di bawah urus tadbir Kerajaan Pakatan.

“Dulu, ada pihak mendakwa Selangor bakal muflis kalau dasar pemberian air percuma dilaksanakan. Tetapi, sudah tahun kesembilan pelaksanaanya dan ekonomi Selangor kekal utuh.


Zaidy Abdul Talib (1)“Rizab negeri yang dulunya ketika Umno-Barisan Nasional memerintah hanya sekitar RM400 juta sahaja tetapi kini mencecah RM3.5 bilion ringgit dan inilah kejayaan kita.

“Pemberian 20 meter padu ini pula menuntut Kerajaan Negeri membelanjakan RM170 juta setahun yang dilaksanakan sebagai inisiatif peduli untuk kepentingan rakyat Selangor,” katanya pada Majlis Penyerahan Watikah Lantikan Ketua Blok Petani di Hotel Apps, di sini, hari ini.

Untuk rekod, Kerajaan Negeri sudah membelanjakan RM1.1 bilion bagi pelaksanaan skim air percuma 20 meter padu, sepanjang 2008 hingga 2015.

Statistik mendapati kadar penggunaan air dianggarkan sebanyak 235 liter bagi setiap individu setiap hari yang lebih tinggi berdasarkan piawaian dikeluarkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next