Anjakan paradigma memacu ekonomi Selangor dan Malaysia | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Mohd Ezli Mashut

Anjakan paradigma memacu ekonomi Selangor dan Malaysia

OLEH MOHD EZLI MASHUT

“You cannot wait until a house burns down to buy fire insurance on it. We cannot wait until there are massive dislocations in our society to prepare for the Fourth Industrial Revolution.” – Robert J. Shiller, 2013 Nobel laureate in economics, Professor of Economics, Yale University

Perintis Revolusi Perindustrian 4.0


PERUBAHAN DUNIA. Hari ini kita berada pada zaman dikenali sebagai revolusi perindustrian 4.0. Revolusi ini bukan ramalan futuris untuk era baru masa hadapan, ia sudah muncul dan ada di mana-mana.

Kegagalan menyesuaikan diri terhadap revolusi ini bakal menyebabkan kita ketinggalan zaman dan hanyut dibawa arus perubahan. Atas kesedaran itu, maka Selangor juga perlu berada di arus gelombang perubahan dunia. Masa hadapan adalah sekarang (the future is now).

Dalam revolusi keempat ini, kita menghadapi pelbagai teknologi baru yang menggabungkan dunia fizikal, digital dan biologi. Teknologi baru ini akan memberi kesan kepada semua disiplin, ekonomi dan industri juga mencabar idea kita tentang apa ertinya menjadi manusia.

teknologi 2Teknologi ini mempunyai potensi besar untuk terus menghubungkan berbilion manuoa lebih ke web, secara drastik meningkatkan kecekapan perniagaan dan organisasi.

Ketua Pegawai Eksekutif KnowledgeCom Corporation Sdn Bhd, S T Rubaneswaran berkata, kebanyakan industri Malaysia masih berada dalam Industri 2.0 yang berasaskan buruh dan perlu meningkatkan tahap untuk sampai ke 4.0.

Industri 4.0 akan berdasarkan kepada sembilan tonggak iaitu robot automasi, simulasi, integrasi sistem, IoT, keselamatan siber, pengkomputeran awan, pembuatan bahan tambahan, realiti diperkukuhkan, analisis data besar, serta integrasi sistem menegak dan melintang.

Laporan World Economic Forum (WEF) mendedahkan lima juta tenaga kerja di seluruh dunia bakal digantikan dengan robot menjelang 2020. Robot, Internet of Things (IoT), mesin, teknologi nano dan bio terus menggantikan sumber manusia sebagai tenaga kerja.

Tenaga kerja berisiko digantikan itu berkait rapat sektor kolar putih dan pengurusan. Tenaga kerja robot sudah menggantikan sebahagian besar tenaga manusia dalam sektor kritikal dan berbahaya dalam perindustrian, perkilangan, penjelajahan angkasa lepas serta minyak dan gas.

Sektor perbankan juga semakin terkesan dengan revolusi 4.0 apabila semakin banyak cawangan perbankan mengalami penstrukturan dengan mengurangkan tenaga kerja. Hari ini, perbankan elektronik menjadi pilihan pengguna dengan interaksi pekerja dan pelanggan dikurangkan di kaunter.

Lebih separuh pekerja di lima negara di Asia Tenggara berdepan risiko hilang pekerjaan akibat diganti robot dalam tempoh dua dekad dengan industri pakaian paling berisiko.

Kajian oleh Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) mendapati, 137 juta atau 56 peratus pekerja dari Kemboja, Indonesia, Filipina, Thailand dan Vietnam, semuanya termasuk dalam kategori berisiko.

Tinjauan PricewaterhouseCoopers’ terhadap 20,000 syarikat di 29 negara dari Asia, Eropah dan Amerika Syarikat, mendedahkan bahawa dalam tempoh lima tahun, syarikat-syarikat ini akan melabur hampir US$1 trilion setahun untuk mengubah kepada Industri 4.0.

Bagaimana menghadapi cabaran ini? 

Sebenarnya, banyak tugas manusia tidak boleh digantikan dengan robot. Kerja membabitkan kreativiti, inovasi, komunikasi, keusahawanan dan ‘multitasking’ antaranya yang lebih dominan dengan manusia.

Maka untuk berhadapan cabaran ini, aspek kepelbagaian kemahiran dan teknik berfikir adalah kelebihan mengelakkan kerja digantikan robot. Sudah tiba masanya pekerja mempunyai banyak kemahiran supaya jika ada kerja digantikan robot, sekelip mata ia tidak menjadi masalah.

Mahasiswa di universiti juga perlu mempelbagaikan kemahiran bukan sekadar satu jurusan sahaja. Perlu adanya kemahiran lain. Pelajar jurusan agama dan syariah boleh sahaja mempunyai kemahiran dalam bidang vokasional dan keusahawanan.

Ianya penting apabila berada di pasaran kerja. Graduan mempunyai pelbagai kemahiran dan pengalaman mempunyai peluang lebih cerah diambil bekerja. Malah, boleh bersaing dan memenangi pertempuran mencari kerja dengan robot serta kecanggihan teknologi.

Peluang bekerja bersama robot

Kebanjiran melampau pekerja asing di negara ini boleh diatasi dengan penggunaan robot. Sektor perladangan dan kaunter boleh menggantikan robot sebagai alternatif bagi mengatasi cabaran ini. Tak perlu pening soal visa dan rencam pekerja asing.

Sudah tiba masanya, usahawan menggunakan robot pelayan menggantikan manusia sebagai tenaga kerja. Fenomena ini mula berlaku di negara jiran kita, Singapura.

robotik dan manusiaNegara itu mengetatkan proses pengambilan tenaga kerja asing dalam memenuhi keperluan tenaga kerja bagi mengatasi masalah kebanjiran pekerja asing. Malah, ada restoran yang mula guna robot sebagai pelayan di restoran. Salah satu contoh kedai makan yang mencuba penggunaan robot adalah seperti Chili Padi Nyonya Cafe.

Kerajaan Singapura meluluskan bajet peruntukan RM1.35 bilion bagi merealisasi wawasan itu untuk kerja penyelidikan dan pembangunan, dalam tempoh tiga tahun.

Inisiatif ini perlu dipelajari Malaysia untuk sama berada dalam arus revolusi 4.0 dengan menyediakan dana kepada individu dan syarikat yang mahu melaksanakan inovasi serta cara kerja baru menggunakan robot.

Perancangan Selangor pelopori revolusi industri 4.0 

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali ketika ucapan perasmian Kongres Tahunan AMK dan Wanita KEADILAN 2017 di Dewan Sivik MBPJ pada 19 Mei lalu menyatakan Selangor sedia menjadi perintis Revolusi Perindustrian 4.0 sebagai paradigma baru ekonomi selaras gagasan ‘Smart State’.

Katanya, ekonomi negara perlu mendapat suntikan baru melalui ekonomi berteraskan penguasaan teknologi tinggi melului inisiatif pendidikan untuk membawa modul pendidikan TVET ke dalam arus perdana pendidikan negara.

shutterstock_418216030Malah, lawatan kerja Dato’ Menteri Besar ke Eropah baru-baru ini bakal memberi pelbagai manfaat kepada ekonomi Selangor khususnya membabitkan golongan anak muda dan pengusaha industri kecil dan sederhana (SME), di negeri itu.

Hal itu berikutan perbincangan beliau dengan pelbagai pihak termasuk Lufthansa Technik di Hamburg dan Airbus Defence & Space di Munich yang amat meyakinkan.

Melalui perkongsiaan strategik, anak muda akan diperkasakan dengan keterampilan teknologi dan memberi anjakan kepada syarikat SME untuk memasuki ‘supply chain’ industri aeroangkasa.

Sebelum ini juga, Mohamed Azmin mahu Institut Wanita Berdaya merangka strategi wanita bagi mendepani revolusi industri keempat.

Perlu sokongan semua pihak 

Kesungguhan Selangor mahu merintis revolusi perindustrian ini perlu mendapat sokongan semua pihak. Lebih banyak usaha dan tindakan perlu dilaksanakan memandangkan cabaran terbesar negara masih terletak pada kekurangan pekerja terlatih daripada segi teknologi.

Industri 4.0 adalah penting untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi dan perindustrian, termasuk sasaran ekonomi negara RM2 trilion dalam tujuh hingga lapan tahun akan datang.

Revolusi Perindustrian Keempat ini memerlukan Selangor dan Malaysia menyediakan modal insan berkualiti serta berdaya saing bagi menghadapi cabaran teknologi kompleks dan mencabar.

Masa depan sedang berlaku di sekeliling kita. Kita mesti menyahut cabaran untuk memenuhi keperluan semasa dan berkembang maju dalam revolusi perindustrian yang baru.

Langkah perlu dimula, jika bukan sekarang bila lagi. Seribu langkah itu bermula daripada langkah pertama.

 

# Mohd Ezli Mashut adalah Penolong Pengarang SelangorKini

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next