GLOBAL

AS berjaya uji peluru berpandu pintas ICBM

WASHINGTON 31 MEI: Tentera Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berjaya dalam ujian memintas peluru berpandu balistik antara benua (ICBM) tiruan dalam ujian pertama seumpamanya di tengah kebimbangan program senjata Korea Utara.

Agensi Berita Antarabangsa AFP melaporkan Tentera AS dalam satu kenyataan berkata, pemintas darat dilancarkan dari Pangkalan Tentera Udara Vandenberg di California ‘berjaya memintas sasaran peluru berpandu balistik antara benua’ dilepaskan dari Tapak Ujian Reagan di Marshall Islands.

Ujian itu menyaksikan sebuah roket dari sistem Pertahanan Pertengahan Darat (GMD) dilancarkan ke udara dan kemudian menggunakan ‘kenderaan pembunuh di luar atmosfera’ yang menghentam ke arah ICBM tiruan, memusnahkannya dalam pelanggaran langsung.

“Sistem ini amat penting kepada pertahanan tanah air dan ujian menunjukkan kita memiliki kemampuan, penghalang dipercayai terhadap ancaman sebenar,” kata Timbalan Laksamana Jim Syring, Pengarah Agensi Pertahanan Peluru Berpandu AS dipetik sebagai berkata.

Latihan itu menandakan langkah penting untuk sistem GMD, yang mengalami pelbagai perubahan sejak ujian terdahulu. Walaupun berjaya dalam ujian terakhir pada 2014, ia gagal ketika tiga cubaan menyasar peluru berpandu bukan ICBM lebih perlahan.

ICMB

=EZY=


Pengarang :